Prestanda

Här tar Samsung ett rejält kliv framåt och nya Exynos-chipsetet med Samsungs egna Mongoose-processor är kort och gott den snabbaste mobila hårdvara vi testat. Vi får se om det kvarstår´ när vi fått in telefoner med Snapdragon 820, men i skrivande stund är det inget som slår den.

Iphone 6s och Galaxy S7
Nya Exynos är snabbast hittills.

Inte heller Iphone 6s med sin A9-processor. Den skiljer sig ganska rejält från andra mobilprocessorer i arkitekturen, så man ska inte förvillas av att den bara är dubbelkärnig och bara kommer med 2 gigabyte ram-minne. Den matchar på ett ungefär de bästa telefonerna i förra generationen, till exempel en Samsung Galaxy S6.

Batteritid

Oavsett om du laddar med usb-plugg eller trådlöst har Samsung dragit ner rejält på hur ofta du behöver ladda Galaxy S7 i jämförelse med Galaxy S6. De har boostat batterikapaciteten från 2550 mAh till 3000, och i våra tester imponerar driftstiden. Tio timmar konstant hårdjobbande eller filmtittande är inga problem, och ett fulladdat batteri räcker i två dygn om vi har den på standby i fickan emellanåt.

Iphone 6s har ett betydligt mindre batteri, bara 1715 mAh, det vill säga nästan hälften så stort, och faktiskt mindre än i föregångaren Iphone 6. Med lägre skärmupplösning och mindre skärmyta ska den dock kunna dra lite mindre. I själva verket är inte effekten av det särskilt stor, utan det är appar, processer och trådlös kommunikation som drar mest. Därför räcker tyvärr inte Iphone 6s hela vägen utan blir klar tvåa på denna punkt. Både Android 6 och IOS 9 har bra funktioner för att minimera energiåtgången med aktiva strömsparlägen och övervakning av batterislukande appar och bakgrundsprocesser, så vilken telefon du än väljer så har du bättre koll på batteriet nu än tidigare.