Strävan efter att få lyckas få fram en automatiserad drinkblandare har funnits länge. Makr Shakr är ett lysande exempel på en produkt som i stort sett kan ersätta en livs levande bartender, eller en hel bar, med robotarmar som skakar, rör och silar drinkar. Problemet är den är relativt utrymmeskrävande. Och extremt dyr. Androidbaserade Monsieur är ett annat exempel på bemödandet vi lägger ner på att få till en lösning på detta i-landsproblem. Till skillnad från dessa exempel är Somabar ämnad för hemmet, och betydligt billigare.

Somabar

Den är i samma storleksklass som en större espressomaskin och tillverkad i vit plast med trädetaljer. I fördjupningen på framsidan placeras glaset och på vardera sida monteras tre plastcylindrar (Soma Pods) som rymmer vardera 750 milliliter. De är dessa du fyller med dina favoritingredienser och som lämpligen förvaras i kylskåpet för att sedan tas fram när det är dags för drinkparty.

Somabar

Med behållarna fyllda och monterade ska det bara vara att köra igång. Det finns en rad förinstallerade cocktailrecept att välja mellan med hjälp av det tillgörande smartphoneappen, men dessa går även går att ändra individuellt. När du gjort ditt val blandar maskinen ihop drinken och häller upp den i glaset, en manöver som skall ta ett par sekunder. Ovansidan pryds av en knapp som styr en extra liten behållare om du eller någon av dina avundsjuka gäster skulle vilja tillsätta lite bitter i drinken.

Somabar

Somabar såg dagens ljus för ett par år sedan och blev snabbt finansierad via kickstarter och skulle ursprungligen börja skickas ut under januari 2015. Under CES 2016 fick vi se den live första gången och tillverkaren ger intrycket av att den kommer levereras inom en snar framtid. Somabar går att förbeställa här för runt 3 500 kronor.