Nike har avtäckt sitt första par självknytande skor som kommer släppas för allmänheten, Nike Hyperadapt 1.0. Skorna kommer att börja säljas senare i år och än så länge är inget pris satt. Men en saker är säker, de lär bli dyra.

Missa inte: Nu kommer besticken du kan äta

När du kliver i skorna kommer en sensor aktiveras och ett system automatiskt att "knyta" skon åt dig. Nike kallar tekniken för "adaptive lacing" snarare än självknytande eftersom det finns två knappar vid sidan av skorna som låter dig bestämma hur löst och eller hårt skorna skall sitta. I teorin kommer skosnörena sedan att hållas i den positionen, vilket förhindrar dem från att snöras upp under joggingturen.

Nike sa i oktober 2015 att de skulle släppa skor baserade på Nikeskorna som karaktären Marty McFly bär i Tillbaka till Framtiden del II. Skornas design blir dock något annat så när som på sulan som avger ett turkost ljus.

Än så länge har Nike inte berättat särskilt mycket kring hur tekniken fungerar. En gissning är att skorna är batteridrivna på något sätt. Hyperadapt 1.0 kommer att släppas exklusivt för användare av Nike+-appen senare i år någon gång vid vintersäsongen. Skorna kommer i tre färger vit, grått och svart.