Apple kallar stolt Iphone SE för ”den mest kraftfulla telefonen med 4-tumsskärm”. Det låter ju imponerande att vara starkast och snabbast i klassen. Men faktum är att alla Apples konkurrenter har lämnat ribban i just den klassen på en löjligt låg nivå.

Missa inte: Allt om nya Iphone SE

Kollar vi upp vad som finns på marknaden med skärm på exakt fyra tum, eller till och med plus och minus ett par tiondelar kan vi konstatera att utbudet är extremt skralt och extremt klent. Det här är inte en storleksklass som Android-eller Windows-tillverkarna satsat på. Alla modeller vi hittar är antingen så antika att de bara säljs som restlager i enskilda butiker eller i billigaste möjliga budgetklass, med teknik och prestanda därefter.

Iphone SE
Apple Iphone SE, i stort sett en uppgraderad Iphone 5s

Som en premium-telefon, fast mindre

Låt oss se närmare på några nyckelfakta om Iphone SE. För det första processorn. Den har en Apple A9-krets, samma som Iphone 6s och Iphone 6s Plus. Vi har sedan tidigare konstaterat att A9 är ungefär jämförbar med förra generationens snabbaste hårdvara som till exempel Snapdragon 810. Den presterar lite bättre i vissa situationer och sämre i andra, men överlag ger den Apple-telefoner liknande prestanda som till exempel en Samsung Galaxy S6, Microsoft Lumia 950 XL eller en Google Nexus 6p.

Andra saker som kan vara värda att jämföra är bildskärm, kamera, uppkoppling och operativsystem. Iphone SE har samma skärmupplösning som gamla Iphone 5s, 640x1136 pixlar och 326 punkter per tum. Den har en kamera på 12 megapixlar som kan filma i 4k. Mobilen har också ac-wifi, 4g mobiluppkoppling och nfc-chip. Precis som på andra Iphones misstänker vi att nfc är begränsat till att bara fungera med Apple Pay, men vi har inte detaljerad information om det för Iphone SE. Och slutligen är den utrustad med senaste operativsystemet för Iphones, IOS 9.

Apple iPhone SE 16GB Pris vid test: 4695 kr.

Bästa pris just nu: 5225 kr