Undertale xmas

22. Undertale

Undertale är ett indieutvecklat spel med en minst sagt primitiv grafikstil och gameplay som påminner om Super Nintendo-klassikern Earthbound. Men låt inte den simpla ytan lura dig, här väntar nämligen ett av spelhistoriens mest överraskande äventyr – som dessutom inte tar slut bara för det att eftertexterna rullar (utan att avslöja för mycket).


Edit Finch room

21. What Remains of Edith Finch

En genre som blivit populär de senaste åren är det som lite skämtsamt brukar kallas för "walking simulator" – det vill säga spel där du egentligen bara går runt och tittar på miljöerna, och där antalet actionmoment normalt sett är noll. What Remains of Edith Finch kvalar absolut in här. Det är kort och gott ett drygt två timmar långt äventyrsspel, där du ska ta reda på vad som har hänt en familj i ett stort och underligt hus. Engagerande och oerhört välskrivet.


Mutant Year Zero: Road to Eden

20. Mutant Year Zero: Road to Eden

Muterade gris- och ankmänniskor jagar svar på stora frågor i ett dystopiskt, ödelagt Västsverige. I vägen finns mängder av ondsinta kultister som måste bekämpas via taktiska strider på bästa Xcom-manér.

Den som någon gång kommit i kontakt med Mutant-världen vet hur fantasifulla såväl karaktärer som omgivningar är, och med roliga skyltar som "Hemmakvälj" och "Postmord" på de ödelagda fasaderna är underhållningskvoten välfylld. Fick sin första (och enda?) expansion sommaren 2019; Seed of Evil. Svenskproducerat!

Pris: Från 374 kronor hos Prisjakt.

Läs vår recension här!


Planet Coaster people in line

19. Planet Coaster

Många är vi som har tillbringat mängder av timmar med klassiska Rollercoaster Tycoon. Och lika älskad som den serien var när det begav sig, lika mycket hat har de senaste delarna fått, som faktiskt varit på gränsen till usla. Just därför känns Planet Coaster så välkommet. Det kan nämligen inte beskrivas som något annat än en enda lång hyllning till de tre första delarna i Rollercoaster Tycoon-serien. Charmig grafik och mängder med möjligheter att bygga din drömmars berg-och-dalbana.

Pris: Från 309 kronor hos Prisjakt.


Torment dialogue

18. Torment: Tides of Numenera

När Planescape: Torment släpptes i slutet av nittiotalet fick det inte riktigt den uppmärksamhet det förtjänade. Istället var det först i efterhand som det lyftes fram som ett av historiens bästa rollspel. Uppföljaren drog in miljonbelopp på Kickstarter, och även om det inte är riktigt lika bra tillhör det definitivt toppen i genren. Ett måste att spela för rollspelsfantasten.

Pris: Från 71 kronor hos Prisjakt.


Hearthstone

17. Hearthstone

Blizzards Magic the Gathering-liknande kortspel lanserades 2014 och har sedan dess byggt upp en stor skara fans. Baserat på Warcraft-världen och låter dig välja en av nio klasser, sätta ihop en lek med 30 kort och möta andra spelare i rafflande matcher som går ut på att kontrollera spelbordet med underhuggare och färdigheter för att till sist få ned motståndarens hälsa till noll.

Populärt på e-sportscenen, gratis (med köp i spelet) och finns dessutom till Android och IOS. Ett lättillgängligt tidsfördriv som är lätt att fastna i.


Dirt Rally car

16. Dirt Rally

De senaste åren har vi inte varit bortskämda med välgjorda rallyspel. Det lysande undantaget är Dirt Rally – som inte bara lär råda bot på ditt sug efter att slira runt i de värmländska skogarna utan också är det bästa den här genren har spottat ur sig på år och dagar. Spelas med fördel med ratt, och på en dator som klarar av att dra upp grafikinställningarna på max.

Pris: Från 69 kronor hos Prisjakt.

Läs vår recension här!