Få om några spelserier har väl fått lika många frälsta fans som From Softwares Souls-spel. De som en gång har fastnat för konceptet verkar sluka allt studion gör med hull och hår, samtidigt står de som ännu inte har greppat vad det handlar om vid sidan av och är helt oförstående. För hur kan man egentligen dyrka en spelmekanik som mest går ut på att bestraffa dig som spelare? Men det vore att missförstå hela konceptet – det är också först efter att du har tvingats lära dig mekaniken den hårda vägen, med hjälp av mängder av dödsfall, som det öppnar upp sig.

Missa inte: Så bra är Max Payne-utvecklarens nya stortitel

Det är förresten inte så underligt varför From Software genom åren har skaffat sig en sådan lojal publik. Redan med Dark Souls tog man rejäla kliv framåt från originalet Demon’s Souls. Visserligen var Dark Souls 2 så här i efterhand ett misslyckande, men fjolårets lysande Bloodborne visade att det snarare var en tillfällig formsvacka.

Bloodborne + Dark Souls

Dark Souls 3 kan sammanfattas som bokslut över de senaste åren. Till att börja med är stridssystemet starkt influerat av Bloodbornes snabbare mekanik, utan att de långsammare och extremt taktiska striderna från Dark Souls har gått förlorade. Här handlar det om att anpassa spelstilen efter förutsättningarna (och efter din egen förmåga) på bästa sätt. Möter du exempelvis en tung riddare med stort svärd är det en bra idé att ha tillgång till en vettig sköld, medan det andra gånger fungerar bäst att spela aggressivt. På samma gång är du också betydligt kvickare denna gång. I likhet med hur Bloodborne spelades är dodge-knappen din bästa vän, och det gäller att veta exakt när du ska använda den för att kunna kontra attacker på bästa sätt.

Dark Souls 3

Det nygamla systemet sitter som ett smäck redan från början. Undertecknad har inte särskilt svårt för någon av de första bossarna, och stöter på rejäla problem först flera timmar in i äventyret 3. Då kommer däremot utmaningen som ett slag i ansiktet. Flera av de senare bossarna (och många av minibossarna) är de svåraste den här serien har erbjudit – och du kommer behöva ägna en hel del tid åt att studera animationer och lägga om din taktik. Precis som sig bör.

På tal om bossarna. De har ju varit grymma tidigare (exklusiva Dark Souls 2) men nu har From Software skruvat upp dem till helt sanslösa nivåer. Vi ska inte avslöja något, men du kommer förmodligen få en rejäl chock redan under den första timmen.

Dark Souls III Pris vid test: 578 kr.

Bästa pris just nu: 259 kr