I onsdags presenterade Huawei uppföljaren till förra årets läckerbit P8. Huawei har tagit inspiration av Apple och Samsuns och släpper nu flaggskepp i två storlekar, en Huawei P9 och en P9 Plus. P9 Plus får vi vänta på till senare i sommar men P9 med 5.2-tumsskärm börjar säljas redan i början av maj.

Missa inte: Iphone SE – ett kompakt kraftpaket

Vi var på plats vid lanseringen och fick tag på ett av de första exemplaren för att vrida och vända på. Här är vårt snabba intryck efter en eftermiddag med Huawei P9.

Huawei P9
Vårt exemplar av Huawei P9 har ljust silvrig kant och baksida och mjölkvit front. Det är en av de modeller som kommer att börja säljas i Sverige.

Med föregångaren P8 var vi lite osäkra var den skulle placeras i jämförelse med andra smartphones. Pris- och prestandamässigt kändes den som en "premium light"-mobil och det var snarare Mate-serien som var Huaweis lyxerbjudande.

Direkt konkurrent

Nu är det ingen tvekan om att P9 är tänkt att konkurrera med modeller som Iphone 6s, Samsung Galaxy S7 och LG G5. Huawei P9 har både premium-design, hög lyxfaktorm, i stort sett all den senste smartphonetekniken under huven och maxad prestanda. Och i sin stora lanseringspresentation kan Huawei inte heller sluta prata om just hur bra den är i jämförelse med just de två.

Till det yttre börjar det bli svårt att särskilja tillverkarnas topptelefoner. Från Iphone 6s och Galaxy S7 till LG:s och Sonys nya lurar som släpps snart ser vi samma saker, rundade metallkanter och avrundade hörn, och gorilla-glas framtill med så kallad 2,5 d-kant. Huawei sällar sig till den skaran. P9 skiljer ut sig med tunnare skärmkant på sidorna än de flesta konkurrenter och är den hittills tunnaste smartphonen i den här klassen, alltså snäppet mer slimmad än en Iphone 6s.

Huawei P9
Laddkontakten är usb typ c. Det gillar vi.