Titel: Southpaw
Genre: Action
Speltid: 124 minuter
Premiär: 2015
Tjänst: C More

Jake Gyllenhaal har lagt ned ett antal timmar på det lokala gymmet – och inte bara det, han har också funnit mentaliteten, den primitiva instinkten, krigaren och det lätt nasala uttalat i sitt porträtt av boxaren Billy Hope. Men även om Gyllenhaal imponerar, genom att ta sitt A-game till i stort sett alla filmer han medverkar i, så är Southpaw dessvärre ett exempel på när det hårda arbetet till viss del är bortslösat eftersom resten av manskapet valt att lägga in lägre växel och därefter låtit autopiloten ta över.

Southpaw

Värst är det ställt med Antoine Fuqua, mannen bakom Oscarsbelönade Training Day, men som sedan följde upp den succén med tvivelaktiga bidrag som Tears of the Sun, King Arthur och Shooter. Fuqua är dock i gott sällskap av Son of Anarchy-skaparen Kurt Sutter, som av manuset att döma är så ointresserad av boxarfilmer som genre att han inte ens har besvärat sig att försöka förnya den, och Mauro Fiore, som är så upptagen med att efterlikna klassikern Tjuren från Bronx att det är svårt cinematiskt att skilja filmerna åt.

Southpaw är den typiska och väl prövade rags-to-riches-berättelsen om den föräldralöse Billy Hope (Gyllenhaal), som är uppvuxen på ett barnhem i Hell’s Kitchen. Han faller för den lika utsatta, men gatusmarta och självständiga Maureen (Rachel McAdams), som guidar honom till stordåd i boxningsringen. Det är bara ett problem. Billy är mer ett brushuvud än en taktiker i ringen. Han går i gång på misshandeln och utdelar sina efterföljande slag i sanna raserianfall. ”Jag gillar inte det jag såg i afton”, säger Maureen efter filmens öppningsmatch och fortsätter: ”Du kan inte fortsätta slåss på det här sättet”.

Southpaw

Det håller dock Billys manager, Curtis '50 Cent' Jackson som mer eller mindre spelar sig själv, inte med om. Han står redo med ett nytt kontrakt, en ny stormatch och miljoner dollar som gör att Billys kan behålla sitt magnifika hus och luxuösa livsstil. Det är någonstans här Southpaw upptäcker att det är dags att byta växel, vilket betyder farväl till McAdams och god dag till en bra boxares förfall. För självfallet går det helt galet för den plågade Billy Hope som förlorar hustrun, rätten att träffa sitt barn, de snabba bilarna och det enorma huset – och därmed kan Sutter berätta den historia som berättats tusentals gånger förut.

Southpaw

Det är till exempel inga svårigheter att gissa att Forest Whitaker, som för övrigt gör en utmärkt insats, blir Billys nya no nonsens-tränare medan boxaren kämpar för att få rätt att träffa sin dotter och vaskar golven (och toaletterna) i det klassiska träningscentret. Det är heller inte särskilt svårt att förutse hur hela Hopes liv så småningom byter kurs. Dottern Laila (Oona Laurence) blir hans nya fokus och kampen för att inte mista henne till socialtjänsten blir lika intensiv som den stenhårda träningsregimen inför nästa titelmatch.