När Apple avslöjade att deras nyaste och senaste Iphone var en fyratummare, en uppgraderad Iphone 5s, var det många som höjde på ögonbrynen. Var det verkligen något som folk längtade efter? Svaret är att jodå, trots att tillverkarna blickar mot större och större skärmar så är den vanligaste smartphonen fortfarande en fyratummare. Det är antingen en gammal trotjänare som miljontals användare inte övergett, eller en riktigt billig budgetlur i det mindre formatet.

Vanligt bland Iphone 5- och 5s-användare är också just att de inte är sugna på att uppgradera då de tycker att de nya telefonerna är på tok för stora. Vi misstänker att det är just för dessa som Iphone SE är byggd: Fyratums-nostalgikerna som nu äntligen kan uppgradera till snabbare hårdvara och bättre kamera. För vår del hyser vi inga sådana sentimentala värden utan väljer att se på Iphone SE med helt opartiska ögon. Eller det är i alla fall ambitionen, alla har vi våra egna fördomar och preferenser.

Iphone SE
Formen är sig lik, men färgen är ny. Iphone SE finns i samma varianter som Iphone 6s

Klassiskt, på gott och ont
För det första är det ingen tvekan om att det är ett välbyggt och stabilt litet stycke bärbar teknik. Det stadiga aluminiumchassit och dess avskalade strama form är verkligen elegant. Vi gillar Iphone SE och föregångarna 5s och 5 av samma anledning som vi gillar Sony Xperia Z5 Compact (även om den är betydligt större). De erbjuder toppkvalitet i ett format som ingen annan gör.

Men jämför vi Iphone SE med en Iphone 6s så blir det uppenbart att Apple tänkt till en del i utformningen sedan 5:ans kantiga design. För hur snygg Iphone SE än är att titta på så har den vissa problem som vi slipper i Iphone 6-serien.

Vassa kanter ligger och småskaver i handen, skärmglaset är kantat av en dammsamlande kant och det känns som om marginalen från långsidorna till skärmen är någon millimeter större än vad de skulle behöva vara. Det känns som ett drag av lathet att inte faktiskt göra en omdesign av fyratumsformatet, ge det lite mjukare formar, en 2,5d-rundning på skärmglaset, och kanske till och med uppdatera skärmpanelen.

Iphone SE
Iphone SE är precis som Iphone 5s ungefär sju och en halv millimeter tjock.

Inget nytt att titta på

Skärmen verkar nämligen vara precis den samma som i Iphone 5s. Det är begripligt, om ingenting annat ändrats på visuellt, varför byta ut skärmpanelen? Den är ju redan skarp nog med över 300 pixlar per tum, har vid betraktningsvinkel och god maximal ljusstyrka. Jämfört med de bästa smartphone-skärmarna just nu ligger den dock efter på ett par punkter.

Den har inte lika hög kontrast och djup i svärtan som en amoled-skärm eller för den delen flera nyare ips-skärmar. Vi saknar också den närhetskänsla som ständigt blir bättre och bättre i ips-paneler med oncell-teknik.

Den som hoppades på 3d Touch-funktion i Iphone SE får fortsätta att vänta. Det är lite synd, då en av dess funktioner, möjlighet att zooma, hade varit hjälpfull här.

Små anpassningar

Det största problemet med Iphone SE:s lilla skärm är just litenheten. Apple har gjort en del små anpassningar av IOS 9 till det lilla skärmformatet, bland annat flikhanteringen i Safari, men det är inget snack om att det tidvis blir antingen överdrivet trångt och smått med minimal text och symboler som kräver lupp.

Iphone SE
Tre modeller med vita plastytor, en med svart.

Du kan skala upp sådant som systemets textstorlek i inställningsmenyn, men det gäller inte all text och alla gränssnittselement, och där det förstorar saker blir överblicken istället lidande. Andra appar, även Apples egna är mer brutala mot den lilla skärmen. Vi testade att skriva och redigera dokument i Pages och klippa film i Imovie, och det var en lätt frustrerande upplevelse.

Sida 1 / 2

Innehållsförteckning