Kraftfull som få

Sådärja, nu har vi gnällt färdigt, vidare till allt som är nytt, och riktigt bra! Iphone SE har i stort sett fått en hårdvaruuppgradering som gör den lika kraftfull och nästan lika funktionsrik som en Iphone 6s.

Den har fått samma processor och grafikkrets som sitt storasyskon, vilket är ett rejält kliv uppåt i prestanda. Även ram-minnet är uppgraderat från en till två gigabyte. Då Iphone SE har en mindre skärm att driva så gör det den faktiskt marginellt snabbare än en Iphone 6s, och i alla fall på pappret den snabbaste Iphonen någonsin. Och utan tvekan mest prestanda per kubikcentimeter smartphone, alla kategorier.

Det enda problemet med all denna prestanda är att den genererar en del överskottsvärme som har svårt att ta vägen någonstans i det minimala chassit. Spelar vi spel eller något liknande under några minuter blir luren obekvämt varm.

Trots att formatet är exakt det samma har Apple lyckats trycka in lite mer batteri i Iphone SE än i Iphone 5s. Det är välkommet, då kraftfullare hårdvara annars riskerar att sänka batteritiden. Nu får vi ut en långflygning av filmvisning utan nätverk eller drygt sex timmar Netflix utan att behöva ladda. Det är klart godkänt.

Iphone SE
Den nya blixten med två toners led är en av väldigt få nya funktioner som syns på utsidan.

Kamera med klass

Det tredje som fått en påtaglig uppgradering är kameran. I alla fall den baktill som nu har samma sensor, optik och såvitt vi kan bedöma med lekmannaögon samma är det kvalitet på bilder och film som i Iphone 6s. Det gör den till en kvalitetskamera för enkla, snabba och problemfria foton, även om en del konkurrenter som Galaxy S7 och Xperia Z5 just nu ligger steget före rent tekniskt.

Kameran framtill, det Apple kallar Facetime-kamera men alla vi andra kallar selfie-kamera, är oförändrade, liksom fingeravtrycksläsaren i hem-knappen. Den är lite snabbare och pålitligare i nyare Iphones, men funkar generellt bra även här.

M3 rekommenderarOmdöme

Iphone SE gör många saker helt rätt, och du som tvekat inför byte till större smartphoneformat kan tryggt byta till denna. Du får en liten lur som kommer att hålla måttet minst lika länge som Iphone 5 har gjort.

Vi tycker dock att Apple borde ha gjort lite mer än att bara skruva in ny processor och kamera. Här fanns möjlighet att ”återuppfinna”-4-tumsformatet med ny design, mer anpassat gränssnitt och ännu fler moderna funktioner, inte bara hålla en gammal modell vid liv. Iphone SE är inte kompakt-telefonen vi drömt om, men kanske var våra drömmar inte riktigt realistiska.

Fakta Iphone SE

Tillverkare: Apple
Funktion: Smartphone
Systemkrets: Apple A9
Processor: 1,84 GHz dual core
Grafik: PowerVR GT7600
Minne: 2 GB
Lagring: 16 eller 64 GB
Bildskärm: 4 tum ips, 640x1136 bildpunkter (326 ppt)
Kameror: 12 megapixel med led bak, 1,2 megapixel fram
Anslutningar: Lightning (usb 2.0), 3,5 mm headset
Kommunikation: 2g, 3g, 4g, 802.11a/b/g/n/ac, bluetooth 4.1, a-gps, nfc (för Apple Pay)
Operativsystem: IOS 9
Batteritid: 6h 30min webbvideo (wifi), 9h blandad användning (4g), ca 15h taltid (3g)
Övrigt: Fingeravtrycksläsare
Storlek: 12,4 x 5,9 x 0,76 cm
Vikt: 113 g
Pris: 4 700 kr (16 GB)

Prestanda
Antutu Benchmark 6: 131 986 poäng
3dmark Ice Storm Unlimited: 29 081 poäng


Formatet
Bra prestanda
Bra kamera
Prisvärd


Formatet, igen
Kantig och vass att greppa
Fler uppgraderingar hade varit välkomna

Betyg 4 av 5
Sida 2 / 2

Innehållsförteckning