Tung pc krävs

Så vad behöver du i pc-väg för att kunna köra de nya headseten? Redan minimikraven är höga.

Oculus Rift och HTC Vive kräver båda en Intel Core i5 4590 eller motsvarande AMD-processor eller nyare och bättre. En hyfsat snabb fyrkärnig desktop-processor, med andra ord. Det gör att de flesta bärbara gaming-datorer faller bort, och även många allt i ett-datorer. Oculus vill ha minst 8 gigabyte ram-minne i datorn medan HTC nöjer sig med fyra. Vive använder hdmi 1.4 eller Displayport 1.2 medan Rift nöjer sig med hdmi 1.3. Därtill behövs usb-anslutning. En usb 2-port för Vive och hela fyra (!) för Rift, varav tre måste vara usb 3.0.

Så långt är kraven inte orimliga, en två år gammal processor duger alltså, och de flesta hyfsade datorer har redan i dag 8 gigabyte ram. Möjligen kan Oculus usb-krav ställa till med praktiska problem för en del, och till och med innebära moderkortsbyte i speldatorn.

Men det är framförallt grafikkortet som kan göra att det är dags att hala fram plånboken. Här krävs Geforce GTX 970 eller AMD Radeon R9 290-kort - eller bättre. De är inte heller helt färska utan kom bägge hösten 2014, men det är fortfarande vanligt med grafikkort i Gefore 700- och 800-serien eller enklare Radeon-kort i speldatorer som fortfarande anses som bra.

Grafikkort
Grafikkortet, det viktigaste, men inte det enda, som avgör hur bra det går.