Bygg eller köp med marginal

Och det här är bara minimikraven för hårdvaran, för att få ut mesta möjliga ur din vr-upplevelse, med så snygga effekter som möjligt, minimerad risk för fps-nedgångar och rätt respons från rörelsedetektorer bör du hålla dig en bit över lägsta kraven.

Vi tog hjälp av butiken Webhallen och bad dem ställa upp med en gaming-pc som med bekväm marginal klarar kraven för vr. De tog en titt på vad headseten ville kunna göra och skickade sedan över en av sina egna modeller, en Config D16-0105.

Det är en rejäl men inte alltför skrymmande spel-pc i en snygg, svart Fractal Design-låda. Den kan prestera på topp när det behövs, eller fungera som tyst och diskret vardags-pc för skrivbordet där emellan tack vare välbyggd aktiv kylning och tysta fläktar.

Config D16-0105
En snabb gamingdator behöver inte se extrem ut. Webhallen Config D16-0105 är med sin Fractal Design-låda riktigt sobert utformad.

Config D16-0105 har en Intel Core i7 6700K-processor. Det gör den någonstans mellan 30 och 80 procent snabbare än den Core i5 4590 som headseten kräver som minst. Ju mer spelen utnyttjar många kärnor och trådar desto snabbare kan det gå. Det ger oss en trygg marginal. En Windows-pc har ju ofta en del annat för sig i bakgrunden. Den kör ju virusskydd, molnsynkning med mera, och då kan det vara bra med lite extra datorkraft för att det inte ska störa.

Grafik under utveckling

Grafikkortet i Config D16-0105 är ett Geforce GTX 980ti med 6 gigabyte minne. Det är inte riktigt det snabbaste du kan få tag på just nu, men inte heller så långt ifrån. Skillnaden mellan detta kort och ett Geforce GTX 970 är ungefär en 60-procentig prestandaökning. Vill du ha mer grafikprestanda kan du antingen vänta ett tag, för nya Nvidia-kort är på gång senare i vår. Då kan priset på befintliga kort också komma att sjunka.

Eller också kan du köpa dubbla och koppla ihop med sli. Det är det dock inte alla spel som stödjer, de måste utvecklas med det i åtanke. Så beroende på hur vr-spelen är kodade kan det vara pengar i sjön.

Config D16 öppnad
Inuti är det också prydligt. En bra fördel med att köpa dator hos en svensk pc-byggare är just att de oftast gör det lätt för framtida uppgraderingar.

För övrigt har Webhallens dator 16 gigabyte extra snabba ddr4-minnen och en snabb 500 gigabytes ssd. Du betalar cirka 19 000 kronor för den, vilket är i klass med andra datorer, både märkesdatorer och hemmabyggen, med sådana specifikationer.

Anpassa efter plånboken

Det är inte direkt fickpengar, men det går också att spara några kronor genom att trappa ner på processor-prestanda och välja en lite billigare men fortfarande tillräckligt snabb Core i5-processor istället.

Ssd-lagring är dessutom dyrt, så kan du nöja dig med en mindre ssd eller till och med en klassisk hårddisk så kommer du undan billigare. Minnet skulle vi däremot inte kompromissa med, ram-minne är inte överdrivet dyrt, och du har glädje av extra gigabyte till och med när du surfar.

Och har du redan en hyfsad speldator men behöver byta ut en eller annan komponent så kommer du givetvis också undan billigare. Men nej, vr är inget för snåljåpar utan det är gaming-entusiaster med pengar att bränna som kommer att vara de första att haka på tåget. Å andra sidan finns det andra vr-upplevelser som inte har med spel att göra som funkar bra på betydligt billigare hårdvara.

En bra smartphone (helst med qhd-skärm, men 1080p räcker faktiskt långt) och ett Google Glass-kompatibelt headset till det, och du kan spela vr-film och kolla på 360-foton. Är Rift och Vive ett par snäpp utanför din budget, kan det vara ett bra ställe att börja.