Testade vr-headset

 

Vr, eller virtuell verklighet, har på senare tid blivit allt mer lättillgängligt för konsumenter. Vi har gått från exklusiva premiummodeller endast avsedda för kraftfulla datorer, till en mer inkluderande marknad med ett antal varianter i olika prisklasser. Här kan det röra sig om allt från kartonglösningar för mobiler till helt fristående enheter som inte kräver ytterligare hårdvara. Kort och gott finns det alternativ för alla smaker.

För att kliva in i vr-världen behöver du först och främst ett vr-headset. Ett tag var de mest självklara ingångsmodellerna enklare varianter som var helt beroende av mobiltelefoner. Vissa modeller var av plast, andra av kartong. Techgiganter som Samsung och Google anammade konceptet och stod bakom två populära vr-plattformar, Gear VR respektive Daydream. Dessvärre är bägge dessa vr-satsningar numera helt nedlagda, men formatet lever kvar hos andra, mindre aktörer.
 

Fristående på frammarsch

När vi ändå talar om kartong får vi inte glömma Nintendo, som för ett par år sedan lanserade en serie produkter kallade Labo. Tanken med dessa byggset var att knåpa ihop olika typer av kartongprylar, exempelvis pianon och robotdräkter, för att sedan koppla dessa med Switch-konsolen. Bland de mer ambitiösa byggsatserna fanns Labo VR, det anrika spelföretagets egen spinn på virtuell verklighet.
 
Oculus Quest 2
Oculus Quest 2 är ett fristående, och numer Facebook-ägt vr-headset.

Om du letar efter något mer avancerat, men ändå någorlunda bärbart, är det nog ett fristående vr-headset du ska ha. Hårdvaran som krävs för att köra vr-programmen finns då i själva headsetet och du behöver således inte koppla till en mobiltelefon eller dator. Oculus, företaget bakom Rift-headseten, är idag de mest prominenta inom området och ligger bakom de populära Quest-headseten.

Fördelarna med denna typ av vr-headset är att du automatiskt redan har tillgång till allt som behövs för att komma igång. Du skaffar apparna direkt från den inbyggda affären och spelar allt med de medföljande kontrollerna. Och om du vill använda just Quest-headsetet med andra, mer avancerade vr-spel på pc så finns det också ett antal tillvägagångssätt - både trådlöst och via en särskild anslutningskabel.
 

Sony ensamt på konsol

Inom konsolvärlden är det enbart Sony som satsat ordentligt på vr-marknaden, med sitt Playstation VR. Precis som namnet antyder rör det sig om ett vr-headset som används uteslutande med Playstation 4 och Playstation 5. Rent tekniskt är det kanske inte lika avancerad som resterande alternativ vi tar upp längre fram, men priset är riktigt förmånligt och utbudet av spel enormt.
 
Playstation VR
Playstation VR släpptes redan 2016. Läs vårt test här!

Playstation VR använder sig av den officiella Playstation-kameran för att spåra rörelser, främst genom de stavliknande Move-kontrollerna. I vissa fall, som i det fenomenala vr-läget i Resident Evil VII, styr du istället med en traditionell Dual Shock 4-kontroll. Sony planerar att följa upp Playstation VR med en ännu kraftfullare variant och helt nya kontroller, men när dessa är tänkta att avtäckas är svårt att sia om.

Och så slutligen har vi de mer avancerade modellerna som kräver kraftfulla gamingdatorer. Här slåss giganter som Valve, HTC och HP om titeln som den dominanta plattformen för vr-spel. En del är mer traditionella och kräver att du sätter upp sensorer i ditt vr-space, medan andra sköter det direkt från själva headsetet. I dagsläget finns det även hybridmodeller som kan göra både och, som exempelvis Vive Cosmos och dess modulära upplägg.
 

Dyrare = oftast bättre

Oavsett vilket alternativ du väljer gäller devisen “du får vad du betalar för” i allra högsta grad. Ju dyrare vr-headset, desto bättre prestanda. Dessutom har de dyrare alternativen högre upplösning och gör därmed vr-världarna mer detaljerade.

Lyckligtvis behöver du däremot inte växla mellan olika bibliotek, då vr-headsets i denna prisklass fungerar tillsammans med de olika vr-titlarna som finns till pc. Oavsett om du köper dessa på Steam eller andra vr-specifika plattformar som Viveport (som öppnat upp för andra headsets än HTC:s egna).

Nedan finner du tre butiksaktuella vr-headset som testats av oss på M3. Fler tillkommer så snart vi får tag i dem, varför artikeln kommer att uppdateras kontinuerligt.


HP Reverb G2: Knivskarp bild i vr-spel

HP:s nya mixed reality-headset bjuder på högre upplösning i spel samt riktigt sköna och bekväma handkontroller.

HP Reverb G2

Betyg 4 av 5

Omdöme

HP Reverb G2 är ett utmärkt alternativ för dig som vill uppleva virtuell verklighet utan att sätta upp sensorer i ditt hem. Grafiken i dina spel får ett större lyft tack vare högre upplösning och kontrollerna är i många avseenden bekvämare än andra diton. HP Reverb G2 är också betydligt billigare än exempelvis huvudkonkurrenten Valve Index. Nu hoppas vi bara att Microsoft lanserar ännu fler spel för den egna mixed reality-portalen.

Positivt

 • Högre upplösning än konkurrenterna
 • Lätt att flytta runt 
 • Fullt kompatibel med Steam Vr

Negativt

 • Inte lika responsiv som headsets med externa sensorer
 • Mixed reality-portalen behöver byggas på
 • Något obekväm att bära med glasögon 
Testat: Januari/februari 2021
Tillverkare: HP
Upplösning: 2160 x 2160 per öga
Bilduppdateringsfrekvens: 90 Hz
Synfält: 114 grader
Pris: Från 6 990 kronor hos Prisjakt.

 Läs hela testet av HP Reverb G2 


HTC Vive Cosmos Elite: Lyxigt vr-headset som imponerar

En immersiv upplevelse som både imponerar och övertygar.

HTC Vive Cosmos Elite
Betyg 4 av 5

Omdöme

Vive Cosmos Elite har samma komfortabla design sedan tidigare. Den modulära designen gör det enkelt för befintliga Vive Cosmos-användare att uppgradera genom att enbart köpa till den nya faceplaten. Vi hade dock önskat att HTC passat på att även utveckla mindre och smidigare kontroller istället för att förlita sig på de stora och något klumpiga från första generationens HTC Vive.

Positivt

 • Hög upplösning möjliggör mer övertygande vr-världar
 • Håller bra koll på alla dina rörelser och tappar sällan synk 

Negativt

 • Tillbehörskompabiliteten är en egen vetenskap
 • Fortfarande dyr
Testad: Juli/augusti 2020
Tillverkare: HTC
Upplösning: 1440 x 1700 per öga
Bilduppdateringsfrekvens: 90 Hz
Synfält: 110 grader
Pris: 10 847 kronor på Cdon.

 Läs hela testet av HTC Vive Cosmos Elite 


HTC Vive Pro 2: Virtuell verklighet i upp till 5k

Vive Pro 2 är riktigt bekväm och erbjuder minimala, men uppskattade, uppgraderingar.

HTC Vive Pro 2
Betyg 4 av 5

Omdöme

HTC:s uppgraderade Vive Pro erbjuder riktigt bra prestanda, som i sin tur leder till riktigt behagliga vr-upplevelser. Headsetet i sig är också riktigt bekvämt att bära och i kombination med den riktigt skarpa bilden leder det till att vi fastnar inuti vr-världarna längre än vanligt. Däremot borde HTC satsa på att ta fram bekvämare kontroller att skicka med sitt vr-headset, då stavarna börjar kännas något omoderna.

Positivt

 • Bekväm att bära
 • Vidare synfält än konkurrenterna
 • 120 Hz…

Negativt

 • ... om du har rätt hårdvara
 • Låst till 90 Hz om du använder headsetet trådlöst
 • Dyr, åtminstone om du bara tänkt använda det till spel
Testat: Juli 2021
Tillverkare: HTC
Upplösning: 2 448 x 2 448 per öga
Bilduppdateringsfrekvens: 120 Hz/90 Hz
Synfält: 120 grader
Pris: 8 899 kronor hos Proshop.

 Läs hela testet av HTC Vive Pro 2