VR, virtual reality, är på stark framfart just nu. Det finns en uppsjö av olika vr-glasögon att välja på, och här går vi igenom alla headset. Från de billigaste som du använder till mobilen, till de dyraste varianterna.

Vi börjar med de billigaste vr-glasögonen. Vr är coolt, men kan bli dyrt. Som vi redan konstaterat behöver du en dator för minst runt 15 000 för att kunna använda de nya och bästa vr-glasögonen för spel, och sedan kostar själva headsetet ungefär åtta till nio tusen, kanske till och med lite till. VR-utrustningen till Playstation 4 är billigare, men inte direkt gratis den heller, utan kostar ungefär lika mycket som konsolen.

Det finns dock alternativ för alla oss som inte har en hög med tusenlappar att bränna bara för att få pröva på lite 360-upplevelser. De flesta känner nog till Gear VR, vr-glasögonen från Samsung som kostar ca tusen kronor och gör om en Galaxy S6, S6 Edge, S7, S7 Edge eller Note 4 till en vr-maskin genom att du stoppar in telefonen i den.

VR glasögon - Gear VR
Samsungs vr-glasögon Gear VR, tyvärr bara för enstaka Galaxy-lurar.

Men det finns massor av liknande headsets som inte är bundna till någon speciell mobilmodell, utan som funkar med alla smartphones… Eller med nästan alla, som är snabba nog, har gyrosensor inbyggd och har tillräckligt högupplöst skärm. Och de kostar en bråkdel av vad de ”riktiga” vr-glasögonen kostar.

Billiga vr-glasögon och en smartphone 

Det du behöver är en smartphone. Helst en som kör Android, eftersom det finns mest vr-appar där, men de funkar även med Iphone, och där växer utbudet av appar också snabbt.

Är de lika bra som en HTC Vive, Oculus Rift, Playstation VR eller ens en Samsung Gear VR (som i sig är betydligt enklare än de första tre)? Kanske inte, men för den som bara vill prova på hur vr känns, spela ett och annat enklare småspel i vr och uppleva på 360-videor på Youtube på rätt sätt, är de ett smart ställe att börja.

Nästa sida: Vr-glasögon i olika former