Superbilliga vr-glasögon/headset i papper - Google Cardboard

Google Cardboard
Google Cardboard

Ni kanske har hört talas om Google Cardboard. Det är både en standard för hur vr-glasögon ska fungera, och namnet på Googles egna superenkla headset – gjort i just kartong! Det kostar under en hundralapp och finns att köpa i en handfull svenska butiker. Det finns till och med instruktioner hos Google för hur du klipper och klistrar ihop ditt egna headset. Men du behöver fortfarande linserna, så det är lika lätt att köpa en färdig kartong.

Google Cardboard har också en ”knapp” på sidan. Det är en magnet som telefonen känner av när den rör på sig, och det registreras som ett ”knapptryck” i vissa vr-appar. Det här funkar tyvärr olika bra med olika telefoner, beroende på var tillverkaren placerat sensorer i luren.

VR Black Box vr-glasögon
VR Black Box

Det finns även exakta Cardboard-kopior som inte är tillverkade av Google själva. Den billigaste vi hittar är kostar bara 29 kronor! Med andra ord mer än 300 gånger billigare än en HTC Vive.

Cardboard och dess många kloner är inte direkt en bekväm lösning och ger allt annat än perfekt upplevelse. För några kronor till kan du få betydligt bättre prylar. Plast istället för papper, med justerbara linser, spännen och remmar för att du ska kunna ha den på näsan utan att behöva hålla i den, och andra smarta extrafunktioner.

Pris: 99 kronor hos CDON.se


Google Cardboard Pro

Cardboard Pro
Cardboard Pro

Vi är inte helt säkra på om de vr-glasögon som säljs som Google Cardboard Pro faktiskt är en äkta, Google-produkt eller inte. Vad det handlar om är en Cardboard, fast i svart kartong, och med rem baktill för att spänna fast den på huvudet. Den har också en inbyggd nfc-tagg som gör att det går enklare och snabbare att synka upp den till Googles Cardboard-app – om din telefon har nfc-stöd alltså. Den kostar ca 159 kronor och säljs i en handfull svenska butiker.

Så mycket roligare än en vanlig Cardbord är det dock inte, och vi skulle nog inte vilja spänna fast en vass kartongkant mot ansiktet med en elastisk rem.

Pris: 159 kronor hos Roliga prylar