Bekväma vr-glasögon i plast

Modecom FreeHands MC-G3DP
Modecom Freehands MC-G3DP

Vill du byta upp dig till något lite bekvämare finns till exempel Modecom Freehands MC-G3DP. Det säljs i en mängd olika butiker och kostar ca 450 kronor. Det har vadderade kanter för extra bekvämlighet och för att minimera ljusläckage samt mjuka, justerbara remmar. En bra sak med dessa snäppet bättre vr-glasögon är att de ofta har möjlighet att justera positionen och avståndet på linserna. Freehands har bra sådana möjligheter. Det gör att du kan trimma det en bit för bättre skärpa och komfort.

Tyvärr saknar den nfc och är inte officiellt Cardboard-kompatibel. Den saknar framför allt den magnetknapp som behövs för att styra en del vr-appar. Men det går faktiskt lika bra att ta en vanlig kylskålsmagnet och knacka på headsetet. (Du kan behöva prova dig fram till var på din telefon det funkar bäst.)

Pris: 448 kronor hos Proshop.


Homido Virtual Reality Headset
Homido Virtual Reality Headset

Homido Virtual Reality Headset är ett annat populärt headset som kostar cirka 200 kronor. Det är ett enkelt och lätt headset med en öppen lucka baktill där det är lätt att snabbt stoppa in sin smartphone. Den har inte heller sidoknapp, men det går som sagt att lösa enkelt på egen hand.

Även Homidos headset har justerbart avstånd mellan linserna och ska enligt tillverkaren vara extra bra för den som har glasögon. Telefoner är lätta att ta i och ur, de kläms fast på baksidan. Det gör dock att det kan uppstå lite mer ljusläckage än med mer inkapslade lösningar.

Nu finns även uppföljaren Homido Virtual Reality Headset 2 som går loss på cirka 599 kronor. Då får du en mer sluten variant.

Pris: 19,89 euro (cirka 200 kronor) hos Amazon.de.


Vr-glasögon till högre pris och fler funktioner

Modecom Volcano Blaze
Modecom Volcano Blaze

Modecom Volcano Blaze för 950 kronor är det funktionsmässigt mest avancerade vr-glasögon på denna lista och tillika ett av de två dyraste. Det är inte egentligen headsetet i sig som är särskilt avancerat, det är i klass med Modecoms andra headset när det gäller komfort och funktioner, men här får man också med en liten spelkontroll som kommunicerar med telefonen via bluetooth.

Med lite god vilja går det att få en sådan kontroll att ersätta Cardboards magnetknapp, och givetvis finns det också spel både i och utanför vr som kan utnyttja sådana kontroller. Det finns en handfull separata sådana som går att köpa till alla Android-telefoner med bluetooth, och många funkar också till en Iphone.

Pris: 38 euro (cirka 380 kronor) hos Amazon.de


Freefly VR
Freefly VR

Freefly VR är ett av de mer avancerade vr-glasögonen där det mesta är justerbart för optimal komfort och optisk inställning. Det verkar därför också vara ett stort och kantigt headset som du inte direkt lätt stuvar undan i någon låda. Det har inte heller stöd för magnet-knapp och ser inte ut att direktkonfigurera till Carboard. Det har i gengäld en uppsättning egna riktigt bra appar. Även här får du med en liten fjärrkontroll.

Freefly har en ovanlig bred betraktningsvinkel på 120 grader, där de flesta andra ligger på mellan 90 och 110 grader. Det ger en bra närvarokänsla, och med extra mjukt vadderad kant runt ögonen ska det gå att sitta bekvämt med den på riktigt länge, menar i alla fall tillverkaren.

Pris: 19 euro (cirka 190 kronor) hos Amazon.de.