Oculus Rift

Oculus Rift är en av de mest omtalade lösningarna för Virtual Reality och vi kan inte säga annat än att vi är imponerade av produkten.

Oculus Rift

Hårdvara

Om vi börjar med själva hårdvaran handlar det om ett par glasögon som består av två oled-skärmar med upplösningen 1080x1200. När dessa kombineras tolkar våra hjärnor det som att vi befinner oss i en tredimensionell värld. Sedan är det fritt fram att utforska månen, djuphavet eller vad det nu är frågan om.

Härdvara
Utöver glasögonen finns det en fjärrkontroll, en kamera och en handkontroll i paketet.

Glasögonen är lätta att ta på sig och relativt bekväma, något som är viktigt om man ska använda dem en längre stund. Det är heller ingen risk att de ska ramla av, så de kan användas även om du rör huvudet en hel del.

Om du vill kan du justera skärpan, detta tack vare ett reglage på undersidan. Vad gäller betraktningsvinkeln rör det sig om 110 grader, något som räcker mer än väl i sammanhanget.

En annan sak vi bör nämna är att glasögonen har inbyggda hörlurar, något som är ett klart plus. Ljudkvaliteten är helt okej, men inte i nivå med dyrare hörlurar.

Oculus Rift
Inbyggda hörlurar är ett plus.

Vad gäller kameran som ska hålla reda på vår position är den inte helt exakt, något som drar ner betyget ett snäpp. Det blir dessutom en hel del experimenterande innan vi kommer fram till den bästa platsen att ställa kameran på.

Vi tycker även att det är lite skumt att man valt att använda en separat fjärrkontroll, vi hade hellre sett att det var integrerat i själva glasögonen. Fjärrkontrollen har visserligen en snygg design, men den är lätt att tappa bort.

Fjärrkontrollen
Så här ser fjärrkontrollen ut.

Vad gäller den medföljande handkontrollen är den av samma typ som följer med Xbox. Vi hade hellre sett en handkontroll som var speciellt anpassad för ändamålet.

Mjukvara

Vill du ladda ner appar och spel använder du dig av Oculus Store. Gränssnittet är estetiskt tilltalande och enkelt att använda. Men det tar tid att ladda ner innehåll och du får inte själv bestämma var filerna ska lagras. De hamnar på din primära hårddisk (C:), så se till att du har tillräckligt med ledigt utrymme på din dator.

Oculus Store
Här syns några av spelen man kan köpa på Oculus Store.

Vad gäller utbudet av spel är det i ärlighetens namn ganska begränsat, men förhoppningsvis kommer betydligt fler titlar att släppas den närmaste tiden. Vi vill emellertid rekommendera Fantastic Contraption, Job Simulator och Dead and Buried.

Omdöme och betyg

Oculus Rift är långtifrån en perfekt produkt i dagsläget, men den slår ändå de flesta av konkurrenterna på fingrarna.

Vi hade gärna sett ett större utbud av mjukvara och en ny handkontroll, men på det stora hela är vi imponerade av Oculus Rift.

Pris: 5 699 kronor hos CDON.se

plus

Bra passform
Enkel att använda

minus

Svårt att veta var man ska placera kameran
Bristfällig handkontroll

Betyg 4 av 5