Det smarta hemmets verkliga pionjärer var onekligen robotdammsugarna, som när de lanserades vände upp och ned på en hel produktkategori. Nu skulle vi inte längre behöva viga kvällar och helger åt städning – i stället skulle dessa smarta produkter ta hand om allt det där tråkiga så att du kunde ägna ledigheten åt mer lustfyllda aktiviteter.

Initialt var det si och så med det. Robotdammsugarna hade en hel del problem, både gällande framkomlighet och själva städresultatet. De fastnade i sladdar eller gardiner, kunde missa en hel del ytor och något ”kartminne” var det inte tal om. Detta trots en saftig prislapp.

Läs även: Robotgräsklippare – hittar du årets modeller 

Lyckligtvis har det hänt en hel del inom samtliga dessa områden och för varje år som går lanseras det alltfler både smartare och effektivare modeller. Det här kan vi verkligen gå i god för efter årets städorgie!    

Smartare än någonsin

Två områden där det har hänt mest är uppkopplingsmöjligheterna och de allt smartare kartfunktioner som ligger till grund för hur robotdammsugarna navigerar i hemmet. Virtuella väggar som placeras ut för att hålla roboten inom, eller borta från, ett visst område blir allt ovanligare. Numera sköts detta och annat praktiskt i en allt större omfattning via en dedikerad app.

Robotdammsugare test

Apparna kan även erbjuda timerfunktioner, fjärrstyrning med din mobil, automatisk nedladdning och installation av den senaste mjukvaran eller kontroll av filtrets status, för att nämna några exempel.

Konkurrensen är stenhård och alltfler tillverkare lanserar modeller inom produktkategorin, vilket borde ha påverkat prissättningen mer än vad den faktiskt gjort. De mer namnkunniga tillverkarna inom området tar fortfarande rejält betalt för sina skapelser, men de billigare uppstickarna blir allt bättre och prestandamässigt suddas skillnaderna ut i en allt raskare takt.

Problem under soffan

Den traditionella dammsugaren kan inte pensioneras riktigt än. Lister, hörn och andra svåråtkomliga ställen är fortfarande en uppgift som ingen av modellerna helt bemästrar och av självklara skäl kan de inte dammsuga under den låga soffan, sängen eller fönsterbrädan. Höga trösklar är ett annat problem och har du flera våningar lär du behöva fler än en robot, eller åtminstone en extra basstation för ett smidigt handhavande.

Men – i kombination med en riktigt bra skaftdammsugare kommer du en bra bit på vägen och du behöver inte ta fram din gamla trotjänare lika ofta.

I årets test har vi med de senaste modellerna från bland andra Electrolux, Irobot och Neato liksom de spännande och billigare uppstickarna från exempelvis Xiaomi och Cleanmate. Blir det en jämn match eller är det fortfarande så att ”du får vad du betalar för”? Här får du svar!