Uppdatering 2019-02-19: Ny Robotdammsugare i testet: Xiaomi Mi RoboRock S5

Vad är det ”smarta hemmet” och vilka produkter kan räknas in i samlingsnamnet? De senaste åren har segmentet formligen exploderat i popularitet med smarta lås, uppkopplade kylar, klimatanläggningar och kameraövervakning.

En kategori som däremot hängt med längre än så är robotdammsugarna, och som till mångt och mycket kan ses som pionjärerna bland smarta produkter för hemmet. Och utvecklingen har gått framåt även här, med bättre sugförmåga, städresultat och intelligentare kartläggning av hemmet. 

Smartare robotdammsugare 

En trend vi märker av är att det blir allt vanligare med bredare och smartare sugkanaler som når ut till dammsugarens hörn. Fler modeller blir även smartare i form av uppkoppling mot ditt hemmanätverk. I kombination med dedikerade appar, som i vissa fall är en samlings-app för flera av tillverkarens övriga produkter, kan du sedan fjärrstyra din enhet med din mobil.

Robotdammsugare

Vem ska då slå till på en robotdammsugare och vad skiljer modellerna åt? Ja, det är lite som när det gäller de flesta produktkategorier – du får vad du betalar för. En billig maskin inköpt för under tusenlappen kommer göra dig besviken, medan en lite dyrare kommer göra din vardag enklare.

Men att dessa robotar i dagsläget skulle kunna ersätta din traditionella dammsugare är en sanning som kommer allt närmareä även om kanter, lister, under (och i) soffan, hörnor och andra svåråtkomliga ställen fortfarande är en uppgift som ingen av modellerna bemästrar. Däremot underhållsstäder de hemmet så att du inte behöver handjaga dammråttorna lika ofta och i kombination med en bra skaftdammsugare kommer du långt – och bara det gör det hela intressant, eller hur?

Test av senaste modellerna 

I testet har vi försökt samla de allra senaste modellerna med bidrag från bland annat Xiaomi, Neato och Electrolux. Vi har också med den efterlängtade efterföljaren till trotjänaren RX1 från Miele med - RX2. Men nya modeller lanseras hela tiden och vi väntar exempelvis in senaste stjärnskottet från Roomba i7 från Roomba liksom VR7000 från Samsung.

Prisskillnaderna mellan modellerna är så klart en relevant del av bedömningen – är verkligen den dyraste bäst, eller kan en billigare modell göra jobbet lika bra? Något du även bör ha i åtanke är att robotdammsugarna kräver en fri passage i hemmet. Strumpor, sladdar och lågt hängande gardiner kan hindra deras arbete. Att ställa upp köksstolarna på bordet och hänga upp mattor är ett bra tips för en så snabb och smidig rengöring som möjligt. 


Prisjakt I samarbete med Prisjakt.nu
Populäraste Robotdammsugare just nu