Uppkopplande kylskåp och digitala assistenter i all ära, men är det några produkter som verkligen måste anses vara något av pionjärer inom området ”smarta hem” är det utan tvekan robotdammsugarna, som när de lanserades vände upp och ned på ett helt segment. Nu skulle vi inte längre behöva viga kvällar och helger åt städning – istället skulle dessa smarta produkter ta hand om allt det där tråkiga så att du kunde ägna ledigheten åt mer lustfyllda aktiviteter.

Hoppa till: Testade robotdammsugare

Ni kan historien vid det här laget och initialt var det si och så med extra ledighet och att slippa städa. Robotdammsugarna hade en hel del problem, både gällande framkomlighet och själva städresultatet. De fastnade i sladdar eller gardiner, kunde missa en hel del ytor och något ”kartminne” var det inte tal om. Detta trots en saftig prislapp.

Viktigaste sakerna att tänka på när du köper en robotdammsugare

Lyckligtvis har det hänt en hel del inom samtliga dessa områden och för varje år som går lanseras det allt fler både smartare och effektivare modeller.

Smartare än någonsin

Test robotdammsugare 2019

Generellt så erbjuder alla etablerade tillverkare numera robotdammsugare som är uppkopplande via wifi liksom en tillhörande app för att du ska kunna hålla koll på enheten, schemalägga städningen, uppdatera dammsugarens mjukvara och få notiser om något problem skulle uppstå.

Navigationssystemen liksom en anpassningsbar karta över hemmet för att möjliggöra rengöring i olika rum vid olika tillfällen, är ytterligare ett område som ständigt förbättras. Fysiska avgränsningar i form av virtuella väggar känns förlegat och i stort sett allt handhavande sker via appen i din telefon.

Konkurrensen är stenhård och allt fler tillverkare lanserar modeller inom produktkategorin, vilket i sig borde ha påverkat prissättningen mer än vad den faktiskt gjort. De mer namnkunniga tillverkarna inom området kommer med nya trendiga extrafunktioner som de vill ha rejält betalt för samtidigt som vi konsumenter verkar vara villiga att betala för dessa. Men de billigare uppstickarna blir allt bättre och prestandamässigt suddas skillnaderna ut i en allt raskare takt.

Pensionera din gamla dammsugare

Så – kan den traditionella dammsugaren äntligen pensioneras? Ja, i många fall och mestadels beroende på hur ditt hem är utformat. Endast ett fåtal modeller klarar av flera våningsplan (ja, du måste bära dem i trapporna alternativt införskaffa ytterligare en robot) och har du trösklar modell högre kommer det bli en hel del extrajobb.

Men har du endast ett våningsplan som behöver underhållas och håller ytorna som ska dammsugas framkomliga och kompletterar din arsenal med en bra skaftdammsugare kan du absolut börja fundera på att ställa ut trotjänaren i förrådet.

Så gjorde vi testet

Vi testar dammsugarna kontinuerligt i vanliga hem och där möts de av utmaningar som trösklar, mattor av olika slag och andra hinder. Vi undersöker extra noga hur bra produkterna kommer åt i hörn och andra svåra ställen, och hur mycket damm och annat skräp som de fångar upp. Stor vikt läggs även vid funktioner och hanteringen i tillhörande app, samt givetvis även prisvärde och konstruktion.

Testade robotdammsugare