Robotdammsugare som håller än – test av tidigare modeller

Här har vi samlat tidigare modeller av robotdammsugare som fortfarande går att köpa och som fortfarande håller måttet. Observera att betyget sattes vid testtillfället och ska inte jämföras med de nyare modeller som vi testar på föergående sidor.

Cleanmate S 800: Välutrustad och originell

Cleanmate S 800 har hängt med ett tag men här finns en hel del smarta funktioner. En unik sådan är uv-lampan som sitter på dammsugarens undersida, och som lyser av underlaget och dödar eventuella bakterier medan den far fram i rummet och dammsuger. Smart!

Cleanmate

När du använder dammsugaren kan du välja mellan tre olika rengöringsprogram. Förutom ett helautomatiskt läge, som oftast gör jobbet riktigt bra, finns även ett läge optimerat för ett specifikt område som är extra smutsigt ("platsrengöringsläge"), och ett läge som är optimerat för att göra rent kanter och hörn ("kantrengöringsläge"). Uppsugningsförmågan är överlag bra, förutom i hörnen, och så länge dammsugaren glider fram på ett normalt hårt golv har den inga problem. Lite tjockare mattor däremot är ingenting den här maskinen gillar.

När du köper Cleanmate S 800 medföljer även ett tillbehör för att moppa golvet. Det handlar om en tunn platta där du fäster en microfiberduk samt en liten behållare som du fyller med vätska. Med tillbehör på tar Cleanmate upp även fint damm som annars inte alltid följer med vid vanlig dammsugning. Denna funktion är av självklara skäl begränsad till rum utan mattor.

Maskinen har lite problem att ta sig runt stolar med rund fot, men i övrigt fastnar den inte speciellt ofta. Cleanmate S 800 är nämligen bra på att identifiera hinder, och sedan undvika dem istället för att som många andra maskiner trassla in sig och fastna. Dammuppsamlaren i Cleanmates dammsugare rymmer 0,5 liter, och här hittar vi även platsen för det utbytbara Hepa-filer som används för att rena utluften.

Omdöme

Cleanmate S 800 är snygg och bjuder på flera unika funktioner samtidigt som handhavandet är enkelt. Dammsugaren bekräftar (på engelska) dina kommandon och den gör jobbet riktigt bra, för det mesta. Priset är dessutom lågt och i och med att du får med en moppfunktion i paketet är det här en riktigt prisvärd maskin.

plus

Snygg.
Prisvärd.
Enkelt att använda.
Uv-lampa och golvmoppfunktion.

minus

Missar damm i hörn.
Svårt med mattor.

Fakta Cleanmate S 800

Tillverkare:Cleanmate
Mått: 340 millimeter i diameter, höjd: 88 millimeter
Vikt:3 kilo
Batteritid: upp till 90 minuter
Laddningstid:3-5 timmar
Ljudnivå:60 db
Hepa-filter:Ja
Kapacitet dammbehållare:0,5 liter
Sidoborstar:Dubbla
Fjärrkontroll:Ja
Timerfunktion:Ja
Övriga funktioner: Trappsensor, automatisk eller manuell laddning, moppfunktion med mikrofiber för torr- eller våtmoppning, bakteriedödande uv-ljus
Pris vid test: 1 990 kronor.
Pris nu: Från 1 690 kronor hos Prisjakt.

Betyg: 6 av 10


Cleanmate S900: Billig robotdammsugare håller rent

Nya Cleanmate S900 är ganska stor men i och med att den bara mäter 8,5 centimeter i höjdled hittar den under de flesta möbler i vardagsrummet. I kartongen medföljer laddare, en ir-sändare som fungerar som virtuell vägg, två extra borstar, en fjärrkontroll samt en mopptillsats.

Test Cleanmate S900

Hinder ställer till det

Cleanmate S900 tar sig effektivt in under många av möblerna, men om du har tjockare mattor i hemmet kan det ställa till det. Den har helt enkelt lite svårt att forcera hinder, vilket även gäller lite högre trösklar. Ett hinder den inte lyckas forcera är en cirka 15 mm tjock marmorplatta framför eldstaden i rummet, här fastnar dammsugaren varje gång den försöker ta sig förbi. Och den fastnar även under bokhyllan när vi inte hängt upp alla sladdar ordentligt.

Enkel att rengöra

Ett tryck på ovansidan maskinen blottar behållaren och denna är enkel att ta ur och rengöra. På undersidan kan du med ett enkelt handgrepp ta ut munstycket och rengöra detta. Moppfunktionen funkar också helt okej, men detta kräver givetvis att du plockar undan mattorna i rummet.

Cleanmate S900 jobbar helt och hållet offline och du kan inte styra den med mobilen på distans. Antingen startar du den manuellt eller programmerar en timer. Detta, och inställning av klockan, görs med knapparna på ovansidan av dammsugaren och det är inte helt logiskt. Men det fungerar.

Omdöme

Cleanmate S900 är en billig och enkel robotdammsugare som gör jobbet helt okej, men som brister i schemaläggningsfunktionen och avsaknaden av uppkoppling begränsar användningsområdet. Maskinen har dessutom lite svårt att forcera hinder som tjocka mattor och lite högre trösklar.

Läs hela testet av Cleanmate S900

Fakta Cleanmate S900

Testad:Augusti 2018
Tillverkare:Cleanmate
Hepa-filter:Ja
Moppfunktion:Ja
Kapacitet dammbehållare: 5 dl
Uppkoppling:Nej
Fjärrkontroll:Ja
Trappsensor:Ja
Höjd:8,5 cm
Vikt: 3,5 kg
Ljudnivå:60 dB
Pris vid test: 2 790 kronor.
Pris nu:2 490 kronor hos Netonnet.

plus

Billig.
Städar bra.
Låg.

minus

Ingen uppkoppling.
Bristfällig schemaläggning.
Plastig fjärr.
Problem med vissa hinder.

Betyg: 6 av 10


Dyson 360 Eye: Udda designad med bra sug

Dyson 360 Eye har onekligen en udda konstruktion. Tittar vi på underredet skiljer den sig även där och sig fram likt en pansarvagn med larvfötter istället för med små hjul. Enligt Dyson ska motorn med digital teknik skapa en sugeffekt utan dess like.

Dyson

Dammsugaren skiljer sig en del även storleksmässigt. Den är endast 23 centimeter i diameter, däremot tolv centimeter på höjden, vilket innebär att den har svårt att ta sig in under sängar och andra lägre möbler.

På toppen av dammsugaren finns en kamera placerad som förmedlar ett 360-graderssynfält till enheten och som tar 30 bilder i sekunden. Funktionen visar sig vara riktigt bra med ett logiskt rörelsemönster som följd. Några olika program för själva städningen finns inte, utan det är endast ett läge som gäller. Dammsugaren kör helt enkelt på tills dess att alla ytor är avklarade. Om batteriet tar slut åker den till dockningsstationen för att ladda och tar sedan vid där städningen tidigare avbröts. Lithium-batteriet klarar emellertid endast 45 minuters städning så det blir en del farande mellan arbetsytorna och dockningsstationen.

Dyson 360 Eye är relativt högljudd men det är inget vi lägger större vikt vid. Den ska göra jobbet när ingen är hemma, det är halva poängen med en robotdammsugare. Någon fysisk avgränsare finns inte, om det är någon yta du inte vill att dammsugaren ska rengöra får du helt enkelt stänga dörren eller bygga upp något annat slags hinder. En sensor som känner av trappor och avsatser finns däremot.

Prestandamässigt blir vi lite tyvärr lite besvikna. 360 Eye har en grym sugförmåga, inget snack om saken, och efter ett par rundor är behållaren fylld till bredden. Men eftersom roboten åker cirka en centimeter från kanterna missar den en del smuts. Mindre korn och dammråttor sugs visserligen upp ändå, men på grund av att dammsugaren inte begåvats med sidoborstar eller bra sugkanaler missas en hel del större partiklar. Av samma skäl blir det tyvärr inte heller rent längst inne i hörnorna.

Mattor är däremot något av hemmaplan för 360 Eye som med de styva nylonborsten integrerad i borstrullen når djupt ner i mattan och piskar till synes effektivt upp smuts och damm som sedan sugs upp i behållaren. Framkomlighet är inga problem, med hjälp av de feta larvfötterna tar sig 360 Eye fram på ställen där konkurrenterna går bet.

Uppföljare på gång

Trots att 360 Eye fortfarande känns relativt modern är en efterföljare enligtEngadget nyligen presenterad, något som kan vara bra att ha i åtanke ifall köplusten efter just en modell från Dyson är prioriterad. Den något ljuskänsliga kamerad, som i mörka utrymmen kan innebära viss problematik för navigationssysteme,t får nu hjälp av åtta lysdioder runt kameran som vid behov lyser upp de ytor som finns ovanför roboten. En fyrkärnig processor på 1,4 GHz som uppges vara 20 gånger snabbare än den hos föregångaren ska se till att upp till 60 procent fler detaljer i omgivningen kan registreras och halvera risken för att köra in i saker. Fler körlägen att välja mellan liksom 20 procents ökad sugkraft är andra förbättringar att se fram emot. Dyson 360 Heurist lanseras nu i november i Kina, när den kommer till Sverige återstår att se.

Omdöme

Dyson 360 Eye är en udda fågel i produktkategorin och visst har den sina fördelar. Sugförmågan imponerar, liksom framkomligheten. Kvalitetskänslan är hög, precis som tillförlitligheten. Den kan kopplas upp mot ditt hemmanätverk och den dedikerade appen är enkel och genomtänkt. Har du dessutom fler uppkopplade produkter från tillverkaren sköts dessa i samma app.

plus

Sugförmåga
Enkelt handhavande
Framkomlighet

minus

Svindyr
Missar större partiklar längs med kanter och i hörn.
Kräver utrymme höjdmässigt

Fakta Dyson 360 Eye

Mått:120x240x230mm (HxWxD)
Vikt: 2,44 kilo
Batteritid:Upp till 45 minuter
Laddningstid:2-3 timmar
Ljudnivå:runt 80db
Hepa-filter:Nej
Kapacitet dammbehållare:0,4 liter
Sidoborstar: nej
Fjärrkontroll:via appen
Uppkopplad/dedikerad app:ja
Timerfunktion: Ja
Övrigt: Tvättbart filter
Prisvid test:8 699 kronor.
Pris nu:Från 8 490 kronor hos Prisjakt.

Betyg: 6 av 10


Electrolux Motionsense: Högljudd men effektiv

Electrolux Motionsense är en välkommen nyhet i segmentet och finns i två olika varianter: med eller utan fjärrkontroll. Väljer du som saknar fjärrkontroll sköter du programmering och aktivering via tryckknapparna på själva enheten istället. En uppkoppling mot vårt närverk tillsammans med en smidig app hade givetvis varit att föredra, men med tanke på att prislappen är relativt human är det inte förvånande att funktionen saknas.

Elektrolux

Motionsense är, till skillnad från flera av de andra dammsugare på marknaden, trekantig i stället för rund, vilket ger oss förhoppningar om effektiv rengöring i hörnen.

Funktionsmässigt är det inte mycket att skriva hem om, du aktiverar helt enkelt städningen genom att trycka på startknappen. Här finns inga specialprogram, förutom ”Spot”-funktionen då dammsugaren koncentrerar sig på ett litet område på cirka en kvadratmeter. Beroende på hur rummet ser ut navigerar Motionsense efter olika rörelsemönster, men ger ett överlag förvirrat intryck utan logik. Något som egentligen spelar mindre roll, det är resultatet som räknas. Och just städresultatet är riktigt imponerande.

Den trekantiga formen, tillsammans med sidoborsten, gör att Motionsense kommer åt förträffligt i hörn och längs med kanter. Sugförmågan är även den riktigt bra och efter varje städpass är det en riktigt välfylld behållare vi tömmer. Problemet med Motionsense är att den är något oberäknelig – maskinen hittar inte alltid hem till laddningsstationen varje gång utan irrar omkring till dess att batteriet dör. Den har även en ovana att putta till dockan ur sitt läge, vilket gör uppdraget att hitta hem för att ladda än mer svårlöst.

Omdöme

Motionsense är bra på många sett. Formen och åtkomligheten längs kanter och i hörn placerar den i toppskiktet bland testdeltagare, men det krävs en del förberedelse i hemmet innan vi kan låta den arbeta. Den tunna hallmattan trasslar den in sig i och köksstolarna blir flera gånger en snårskog. Vi imponeras av städresultatet varje gång enheten klarar av ett helt städpass, men blir lika besvikna när vi hittar den någonstans i hemmet med tomt batteri.

plus

Städresultat.
Bra pris.
Kommer åt bra i hörn och kanter.

minus

Hittar inte alltid hem.
Saknar fjärrkontroll/uppkoppling.
Inga specialfunktioner.

Fakta Electrolux Motionsense ERV5100lV

Mått:340x340x90mm (WxDxH)
Vikt:3,5 kilo
Batteritid:Upp till 60 minuter
Laddningstid:Cirka tre timmar
Ljudnivå: 75 db
Hepa-filter: Nej
Kapacitet dammbehållare:0,5 liter
Sidoborstar:ja, en
Fjärrkontroll:nej
Uppkopplad/dedikerad app: nej
Timerfunktion:Ja
Pris vid test: 2 666 kronor.
Pris nu: Från 2 799 kronor hos Prisjakt.

Betyg: 6 av 10


Irobot Roomba 980: Appstyrd toppmodell imponerar

Roomba

Irobot var en av de tidiga pionjärerna på området och Roomba 980 är toppmodellen från tillverkaren. Den här dammsugaren har inbyggd kamera och den kommunicerar med appen i din smartphone över wifi-nätverket. Någon vanlig fjärrkontroll medföljer inte, men det är å andra sidan enkelt att komma igång med den tillhörande appen där du får bra kontroll över maskinen. Här kan du ställa timers och välja vilket program du vill köra.

Smart lokalisering och effektiva borstar

Roomba 980 använder avancerad kamerabaserad lokalisering (Iadapt 2.0), som läser av ditt rum för att hålla koll på att hela ytan städas. Maskinen börjar med de öppna ytorna och går sedan på svårare områden med möbler och andra hinder, och den gör verkligen det här jobbet riktigt bra. Visst har den problem med hörnen, som de flesta modeller, men överlag är vi imponerade över resultatet.

Gummiborstarna under Roomba 980 får upp mycket damm samtidigt som de inte fastnar lika lätt som flertalet andra maskiner. Tjocka mattor i rummet är heller inga problem, mycket tack vare dammsugarens robusta konstruktion och vikten på 4 kilo. Här imponeras vi också över Carpetboost-funktionen som gör ett riktigt bra jobb. Roomba 980 låter en del, men vi vill samtidigt schemalägga städningen till tider när vi inte är hemma, vilket är en av fördelarna med den här typen av städrobot.
M3 rekommenderar

Omdöme

Roomba 980 är grymt effektiv samtidigt som den är enkel att använda. Vi gillar appen starkt och i och med att maskinen alltid är uppkopplad görs exempelvis programuppdateringar väldigt smidigt. Maskinen är lite dyr och vi saknar möjligheten att köra den manuellt från appen om den skulle köra fast, något som en del andra tillverkare erbjuder (med fjärrkontroll).

Om du är ute efter en riktigt kompetent och modern robotdammsugare, och är beredd att betala lite extra, då lär du dock inte bli besviken på Roomba 980.

plus

Bra app.
Trådlös uppkoppling.
Städar snabbt och effektivt.

minus

Har svårt med hörn.
Priset.

Fakta Irobot Roomba 980

Tillverkare:Irobot

Mått: 350 mm (diameter), höjd: 91,4 millimeter
Vikt: 4 kilo
Batteritid: Upp till 120 minuter
Laddningstid: Runt 2 timmar
Ljudnivå: 70 db
Hepa-filter: Ja
Kapacitet dammbehållare: Uppgift saknas.
Sidoborstar: Enkel
Fjärrkontroll: Ja, via app
Timerfunktion: Ja
Övriga funktioner: Trappsensor, 2 st rumsavgränsare ingår.
Pris vid test: 9 390 kronor
Pris nu: 8 388 kronor hos Webhallen.

Betyg: 8 av 10