Mi Roborock S5: Prisvärd dubbelarbetare

Xiaomi tillverkar som bekant inte bara mobiltelefoner utan en hel del andra spännande produkter. Alltifrån smartklockor, el-scootrar och övervakningskameror till både skaft- och robotdammsugare.
Till detta test har vi fått in Roborock S5 som är en riktigt stilren pjäs och som är rund till formen till skillnad från de flesta andra nya modeller på marknaden som ofta har en rak front för att komma åt bättre i hörn.

Mi RoboRock S5
Enkel att rengöra och tömma den lilla behållaren

Till Roborock S5 finns givetvis en tidsenlig app och det är med hjälp av denna du kopplar upp dammsugaren mot ditt trådlösa nätverk och sedan administrerar alla inställningar, uppdateringar och extrafunktioner. När du installerat och registrerat maskinen är det dags för maskinens jungfryfärd i hemmet och under denna skannar den samtidigt av ditt hem. Det är inte den varsammaste resan utan den går fram relativt hårt tills den stöter på ett fast hinder. Flyttbara ”hinder” som en mindre väska eller en tyngre gardin tar den ingen hänsyn till utan kör på tills den antingen kan fortsätta eller kommer till insikt att det är stopp. Den rundar inte snyggt objekt som exempelvis Electrolux Pure i9, på gott och ont, utan en strumpa eller liknande kan fastna om det vill sig illa.

Smidig app med bra överblick över ditt hem

Efter kartläggningen av ditt hem finns möjlighet att virtuella barriärer som dammsugaren inte ska passera, exempelvis en dörröppning, liksom hela ”no go-zoner” runt känsliga möbler eller liknande. Olika städzoner kan också skapas i hemmet om du vill koncentrera städningen till vissa områden eller låta dammsugaren köra ett eller flera extra pass i ett mer nersmutsat område. Riktigt användbart men tyvärr sparas inte dessa rengöringszoner utan du måste skapa dessa manuellt i appen inför varje städning och kan således inte användas i kombination med timer-funktionen. Något som framöver borde kunna korrigeras i en uppdatering av mjukvaran. 

Mi RoboRock S5

Det finns fyra olika effektlägen att välja mellan: Quiet, Balanced, Turbo och Max, dessutom finns ett speciellt matt-läge med ökad sugkraft samt ett moppläge där dammsugaren våttorkar dina golv och där en medföljande tillsats med en behållare som fylls upp med vatten monteras fast på undersidan av Roborock. Resultatet är förvånansvärt bra, ingrodd smuts och fläckar blir i och för sig kvar men mindre damm torkas upp och golvet blir renare än med enbart dammsugning. 

Mi RoboRock S5
Roborock har svårigheter med hörn

Överlag presterar Roborock riktigt bra, sugkraften är övertygande och behållaren (som enkelt tas ut ur enheten för tömning) fylls på rejält varje arbetspass. Det enda bryderiet är hörnor, den runda designen gör att sidoborsten inte når ända in utan ett par centimetrar förblir ”ostädade”. Inte hela världen kanske, men värt att nämna.

Omdöme

Helhetsintrycket Roborock lämnar är gediget. Appen är riktigt genomarbetad och inställningsmöjligheterna är många. Kvalitetskänslan är överlag hög och städresultatet är genomgående bra. Den har en förmåga att fastna i sladdar och annat smått som ligger löst på golver och känna således mindre ”intelligent” än toppmodellerna från vissa andra tillverkare. Men känner vi Xiaomi rätt lär än mer kompetenta maskiner lanseras inom en snar framtid.
M3 rekommenderar

Fakta Mi RoboRock S5

Testad: februari 2019
Tillverkare: Xiaomi
Körtid: Upp till 150 min beroende på effektläge
Uppladdningstid: Ingen uppgift
Dammbehållare: 0,5 liter
Kartläggning: Laser
Kommunikation: Wifi
Mått: 80 x 380 millitimeter i omkrets
Vikt: 3,5 kg
Övrigt: Speciellt matt-läge, våttorkningstillsats
Rek. pris: 4 990 kronor
Pris: 4 346 kronor hos Proshop.

plus

Bra uppsugningsförmåga
Suverän app
Stabil konstruktion, få driftsstörningar

minus

Når inte ända in i hörnor
Liten uppsamlingsbehållare
Fastnar lätt i sladdar och mindre föremål

Betyg 8 av 10

Xiaomi Mi RoboRock S50 Pris vid test: 4249 kr.

Bästa pris just nu: 4199 kr

Prisjakt I samarbete med Prisjakt.nu
Populäraste Robotdammsugare just nu