Cleanmate S990: Prisvärd nykomling med uppkoppling 

Det har gått några år sedan vi första gången fick möjlighet att testköra en modell från Cleanmate – redan 2016 för att vara exakt. Udda funktioner som en bakteriedödande uv-lampa samt våtmoppningsfunktion var något vi inte stött på tidigare och med den tidens mått klarade sig robotdammsugaren riktigt bra i test jämfört med testets mer namnkunniga deltagare.

Cleanmate

Genom åren har modellen blivit ordentligt frånsprungen. Mycket beroende på avsaknaden av uppkoppling, ett relativt irrationellt rörelsemönster och bristfällig schemaläggning, vilket även kan tillskrivas modellen S900 som vi testade förra sommaren. Både dessa modeller dras även med en del brister rent prestandamässigt. De har problem med framkomlighet och de missar en hel del damm i hörnorna.

Mer avancerad än tidigare

Därför är det både glädjande och spännande att vi till lagom till detta test kunde lägga vantarna på den busfärska modellen S990, som är betydligt mer avancerad än föregångarna.

Designen har fått sig ett rejält lyft och skillnaden jämfört med tidigare modeller är markant. Sett enbart till det visuella skulle den utan problem kunna passera som en nära släkting till Xiaomi Roborock, vilket är ett gott betyg. Förutom de två små touchknapparna i form av start/stopp samt aktivering av trådlöst nätverk är ovansidan befriad från skärmar och fysiska reglage.

Centralt placerad hittar vi en mindre upphöjd del, där lasern som används för att läsa av hemmets struktur är placerad. För att navigera och kartlägga alla rum är S990 även utrustad med femton rörelse- och ir-sensorer. Tillsammans ger dessa hjälpmedel en bild av hemmet som sedan lagras och visualiseras i den dedikerade appen där du sedan kan skapa olika städ- eller avgränsningszoner.

Cleanmate
Cleanmate S990 kan även våttorka dina golv

En potentiellt riktigt bra app

Det bör nämnas att vid testtillfället är S990 ännu inte släppt på den svenska marknaden och funktionsmässigt finns en del buggar. Enligt distributören ska dessa ska vara åtgärdade innan lanseringen som sker i mitten av maj, så vi är med andra ord i skrivande stund förlåtande när det gäller just appen och mjukvaran.

I dagsläget ”glöms” kartan över hemmet bort med jämna mellanrum, vilket omöjliggör städning i de olika zonerna vi har ritat upp. Gränssnitten just vid rumsindelningen är lite pillrig och svår att få till perfekt även när vi förstorar upp kartan till max. Saker som alltså troligtvis (och förhoppningsvis) är åtgärdade inom kort.

Här finns annars en hel del vettiga funktioner. Timer, städhistorik och systemuppdateringar liksom eventuella felmeddelanden som skickas direkt om roboten stöter på något hinder och fastnar. Här ställer du även in i vilket städläge som ska användas (intensiv, tystgående samt auto) eller hur stor mängd vattenmängd som ska användas vid våtmoppning.

Cleanmate

Ja, för precis som i fallet Xiaomi Roborock Mi S5 kan S990 även våttorka golvet. Istället för att komplettera med en extra tillsats byter du här istället ut den vanliga dammbehållaren mot en kombinerad damm- och vattentank med inbyggd reglerbar vattenpump. Båda behållarna har Hepa-filter för filtrering och rening av luften.

Prestandamässigt tycker vi S990 gör ett bra jobb, även när det gäller våttorkning av golvet. Den har förvisso svårt för vissa hinder. Ligger det något större skräp eller en lös sladd i vägen, kan du ge dig fasen på att den kommer att fastna och avbryta städningen. Även hörn har roboten problem med och den kommer inte åt ända in. Rullborsten är en hybrid med både nylon- och gummiborstar där exempelvis hårstrån fastnar.

Omdöme

Med S990 tar Cleanmate ett rejält kliv framåt. Uppkopplingen ger en rad fördelar och alla inställningar och kommandon sköts enkelt via appen. Roboten kräver ett pedantiskt hem utan små hinder för att kunna arbeta avbrottsfritt. Prismässigt utmanar S990 rejält och får tillverkaren bara ordning på mjukvaran bör vissa betydligt dyrare konkurrenter se upp!

Fakta Cleanmate S990

Testad: April 2019
Tillverkare: Cleanmate
Körtid: 120 min
Uppladdningstid: 300 min
Dammbehållare: 0,5 liter (Vatten/damm-behållaren 0,23/0,22 liter)
Sidoborstar: 2
Kartläggning: Laser och ir
Kommunikation: Wifi
Mått: 300 i diameter x 96 mm
Vikt: 2,8 kg
Rek. pris: 3 990 kronor
Pris: Från 3 990 kronor hos Prisjakt.

plus

Uppkopplad.
Smidig app med möjlighet att skapa olika avgränsningsområden.
Moppningsfunktionen.
Riktigt bra pris.

minus

Fastnar lätt i lösa föremål.
Kommer inte åt ända in i hörnen.
Plastig och något billig materialkänsla.

Betyg 7 av 10