Electrolux Pure i9: Smart och effektiv robotdammsugare

När det gäller robotdammsugare är det främst två saker som är viktigast: städresultat och driftsäkerhet. Det har ju varit lite si och så med just driftsäkerheten bland tidigare modeller vi tidigare testat genom åren. Främst har det handlat om att maskinen fastnat någonstans eller bara inte hittat tillbaka till laddningsstationen. Electrolux Pure i9 och dess 3D Vision System kanske kan råda bot på det?

Electrolux Pure i9 robotdammsugare

Electrolux Pure i9 är onekligen en riktigt snygg produkt, och första intrycket är att den känns påkostad. Den trekantiga formen gör att dammsugaren lättare kommer åt i hörn och längs med kanter. Ena sidan är dessutom bestyckad av en borste som vispar in damm och andra partiklar in mot mitten av underredet.

Electrolux Pure i9 robotdammsugare test

Enkel app utan virtuella avgränsningar

Skärmen på ovansidan visar tid – och det finns även touch-knappar för att starta och pausa rengöringen, växla till eco-mode samt för att ställa in punktrengöring. Men dessa kommer du knappast att använda då Pure i9 är uppkopplad mot ditt trådlösa nätverk. Därmed sköter du samtliga funktioner med hjälp av den dedikerade appen i din smartphone.

Appen i sig är en ganska enkel historia, men den innehåller det mest väsentliga och uppdateras kontinuerligt. På senare tid har exempelvis en kartfunktion tillkommit som visar robotens framfart i realtid. Kartorna är dock inte dynamiska på något sätt, så några rumsindelningar eller virtuella avgränsningar går inte att addera.

I appen kan du vidare ställa in timern och välja vilka dagar och vid vilken tid du vill att dammsugaren ska städa. En annan fördel är givetvis att du på distans kan ge enheten kommandon. Upplägget är enkelt och framför allt användarvänligt.

Systematisk och effektiv rengöring

Tidigare modeller från Electrolux har arbetat till synes helt planlöst utan logik. Så är det inte här – Pure i9 städar sig systematiskt genom hemmet både snabbt och effektivt. Den låter en del, men det förlåter vi så länge städresultatet är tillfredställande. Och det är det, även längs med kanter och i hörn fungerar det riktigt bra.

Sensorsystemet är effektivt och stöter dammsugaren på en strumpa eller liknande på golvet analyserar den situationen blixtsnabbt och väljer helt sonika att runda hindret. I de allra flesta andra fall brukar liknade scenarier sluta med att enheten suger upp hindret med avbrott i städningen som följd.

Electrolux Pure i9

Förutom avsaknaden av att kunna lägga in avgränsningar i appens kartfunktion hittar vi inga andra egentliga svagheter hos Pure i9. Prislappen har justerats nedåt rejält sedan lanseringen och kostar numera drygt hälften så mycket jämfört med de runt 9 000 kronor som tillverkaren ville ha för roboten initialt. Men annars är det en rejäl revansch för Electrolux jämfört med tidigare modeller.

Omdöme

Användarvänlighet, framkomlighet och smart navigation i kombination med bra städresultat hissar upp Pure i9 i den absoluta toppen, vilket får ses som en rejäl revansch för Electrolux. Vi gillar appen och möjligheten att kunna styra enheten även när vi inte är hemma. Batteriet är relativt klent vilket innebär en hel del laddningsavbrott om du har ett stort hem.

Fakta Electrolux Pure i9

Testad: April 2019
Tillverkare: Electrolux
Körtid: 40 min
Uppladdningstid: 180 min
Dammbehållare: 0,7 liter
Sidoborstar: 1
Kartläggning: Kamera
Kommunikation: Wifi
Mått: 300 mm i diameter x 96 mm
Vikt: 3,3 kg
Rek. pris: 5 699 kronor
Pris: 5 490 kronor hos Netonnet.

plus

Bra rengöring, även i hörn.
Enkelt handhavande.
Driftsäker.
(Numera) bra pris.

minus

Saknar Hepa-filter.
Klent batteri.
Går inte att lägga in avgränsningsområden i appen.

Betyg 6 av 10

Electrolux Pure F9 PF91-6IBM Pris vid test: 5031 kr.

Bästa pris just nu: 4845 kr