Dyson 360 Eye: Udda designad med bra sug

Dyson

Dyson 360 Eye har onekligen en udda konstruktion. Tittar vi på underredet skiljer den sig även där och sig fram likt en pansarvagn med larvfötter istället för med små hjul. Enligt Dyson ska motorn med digital teknik skapa en sugeffekt utan dess like.

Dammsugaren skiljer sig en del även storleksmässigt. Den är endast 23 centimeter i diameter, däremot tolv centimeter på höjden, vilket innebär att den har svårt att ta sig in under sängar och andra lägre möbler.

På toppen av dammsugaren finns en kamera placerad som förmedlar ett 360-graderssynfält till enheten och som tar 30 bilder i sekunden. Funktionen visar sig vara riktigt bra med ett logiskt rörelsemönster som följd. Några olika program för själva städningen finns inte, utan det är endast ett läge som gäller. Dammsugaren kör helt enkelt på tills dess att alla ytor är avklarade. Om batteriet tar slut åker den till dockningsstationen för att ladda och tar sedan vid där städningen tidigare avbröts. Lithium-batteriet klarar emellertid endast 45 minuters städning så det blir en del farande mellan arbetsytorna och dockningsstationen.

Dyson 360 Eye är relativt högljudd men det är inget vi lägger större vikt vid. Den ska göra jobbet när ingen är hemma, det är halva poängen med en robotdammsugare. Någon fysisk avgränsare finns inte, om det är någon yta du inte vill att dammsugaren ska rengöra får du helt enkelt stänga dörren eller bygga upp något annat slags hinder. En sensor som känner av trappor och avsatser finns däremot.

Prestandamässigt blir vi lite tyvärr lite besvikna. 360 Eye har en grym sugförmåga, inget snack om saken, och efter ett par rundor är behållaren fylld till bredden. Men eftersom roboten åker cirka en centimeter från kanterna missar den en del smuts. Mindre korn och dammråttor sugs visserligen upp ändå, men på grund av att dammsugaren inte begåvats med sidoborstar eller bra sugkanaler missas en hel del större partiklar. Av samma skäl blir det tyvärr inte heller rent längst inne i hörnorna.

Mattor är däremot något av hemmaplan för 360 Eye som med de styva nylonborsten integrerad i borstrullen når djupt ner i mattan och piskar till synes effektivt upp smuts och damm som sedan sugs upp i behållaren. Framkomlighet är inga problem, med hjälp av de feta larvfötterna tar sig 360 Eye fram på ställen där konkurrenterna går bet.

Uppföljare på gång

Trots att 360 Eye fortfarande känns relativt modern är en efterföljare enligt Engadget nyligen presenterad, något som kan vara bra att ha i åtanke ifall köplusten efter just en modell från Dyson är prioriterad. Den något ljuskänsliga kamerad, som i mörka utrymmen kan innebära viss problematik för navigationssysteme,t får nu hjälp av åtta lysdioder runt kameran som vid behov lyser upp de ytor som finns ovanför roboten. En fyrkärnig processor på 1,4 GHz som uppges vara 20 gånger snabbare än den hos föregångaren ska se till att upp till 60 procent fler detaljer i omgivningen kan registreras och halvera risken för att köra in i saker. Fler körlägen att välja mellan liksom 20 procents ökad sugkraft är andra förbättringar att se fram emot. Dyson 360 Heurist lanseras nu i november i Kina, när den kommer till Sverige återstår att se.

Omdöme

Dyson 360 Eye är en udda fågel i produktkategorin och visst har den sina fördelar. Sugförmågan imponerar, liksom framkomligheten. Kvalitetskänslan är hög, precis som tillförlitligheten. Den kan kopplas upp mot ditt hemmanätverk och den dedikerade appen är enkel och genomtänkt. Har du dessutom fler uppkopplade produkter från tillverkaren sköts dessa i samma app.

plus

Sugförmåga
Enkelt handhavande
Framkomlighet

minus

Svindyr
Missar större partiklar längs med kanter och i hörn.
Kräver utrymme höjdmässigt

Fakta Dyson 360 Eye

Mått:120x240x230mm (HxWxD)
Vikt: 2,44 kilo
Batteritid:Upp till 45 minuter
Laddningstid:2-3 timmar
Ljudnivå:runt 80db
Hepa-filter:Nej
Kapacitet dammbehållare:0,4 liter
Sidoborstar: nej
Fjärrkontroll:via appen
Uppkopplad/dedikerad app:ja
Timerfunktion: Ja
Övrigt: Tvättbart filter
Pris: 8 699 kronor hos Robotexperten.

Betyg 6 av 10