Miele Scout RX2: En efterlängtad uppföljare

Vi har länge efterfrågat en efterföljare till Miele RX1. När den lanserades för en mindre evighet sedan, imponerade den stort på oss – mycket tack vare robotens framkomlighet liksom dess förmåga att nå ända in i hörn. Den efterlängtade uppföljaren RX2 med en rad förbättringar lanserades så sent som förra året.

Miele RX2 robotdammsugare

Utseendemässigt finns en hel del likheter med föregångaren. Den topplacerade kameran har dock ersatts av ett par stereokameror i fronten, som tillsammans med en gyrosensor och tio infraröda sensorer används för att läsa av rummen och beräkna avstånd till föremål. Detta är även en förutsättning för en effektiv navigation i mörker. RX2 är något mer slimmad än tidigare modell och mäter numera 850 millimeter på höjden jämfört med föregångarens 890 millimeter – men är i gengäld några millimeter större i diameter.

Äntligen uppkopplad

RX2 har wifi-anslutning och för att koppla upp den mot ditt hemmanätverk behöver du aktivera parningsläget, slå in enhetens serienummer som lösenord och därefter välja till vilket nätverk du vill ansluta den. Även om vi får ge installationen ett par försök för att få det hela att fungera tar det inte mer än fem minuter innan det är klart.

Miele RX2

I appen finns en timerfunktion där du kan ställa in när och hur ofta städningen ska genomföras, och vilket av de fyra rengöringsprogrammen som ska användas. Det finns även en kartfunktion om du vill roa dig med att se robotens framfart i hemmet. Du kan däremot inte rita upp virtuella begränsningslinjer som i exempelvis Neatos senaste modeller, så rent funktionellt känns funktionen nästan onödig.

En annan funktion vi hittar i appen är Home Vision, som fixar en livesändning som du ser direkt i din mobil. Upplösningen och bildkvaliteten lämnar dock en hel del att önska för att vi ska bli övertygade.

Har en tendens att köra fast

Rengöringsmässigt är RX2 ett klart lyft gentemot föregångaren, något som inte minst märks genom att vi relativt ofta måste tömma uppsamlingsbehållaren. Den tar sig fram i stort sett obekymrat och kommer åt bra längs med kanter och i hörn. Navigationen är logisk och vi kan inte anmärka på att den missar några åtkomliga ytor.

Däremot har den en tendens att fastna i sladdar och lösa föremål – där exempelvis Electrolux Pure I9 smidigt tar sig förbi dessa hinder stångar sig RX2 blodig till dess den ger upp och avslutar arbetet.

Miele RX2

På gott och ont kräver denna robot alltså ett välordnat hem utan eventuella hinder att fastna i. Allt för många gånger under testperioden möts vi av ett icke dammsuget hem på grund av att den fastnat i något löst föremål, vilket leder till en del frustration. Har du däremot rensat undan och gjort ett bra förarbete sköter roboten sin uppgift med bravur.

Omdöme

Med denna efterlängtade efterträdare kan vi konstatera att Miele har en riktigt kompetent robot. Den låter en del och fastnar så fort den får chansen men överlag fungerar städningen riktigt bra. Borstvalsen är ett helsike att göra ren från hår och annat som effektivt biter sig fast, men i övrigt är handhavandet enkelt.

Appen är användarvänlig och funktionsrik, men vi saknar möjligheten att kunna skapa virtuella avgränsningar och rumsindelningar – framförallt med tanke på den blodiga prislappen.

Fakta Miele Scout RX2

Testad: April 2019
Tillverkare: Miele
Körtid: 120 min
Uppladdningstid: 180 min
Dammbehållare: 0,5 liter
Sidoborstar: 2
Kartläggning: Kamera, ir
Kommunikation: Wifi
Mått: 354 i diameter x 85 mm
Vikt: 3,2 kg
Rek. pris: 9 990 kronor
Pris: Från 9 990 kronor hos Prisjakt.

plus

Rengör effektivt.
Uppkopplad med en användarvänlig app.
Enkelt handhavande.
 

minus

Har en tendens att köra fast.
Saknar virtuell avgränsning.
Dyr.

Betyg 6 av 10

Miele Scout RX2 Home Vision Pris vid test: 8999 kr.

Bästa pris just nu: 8991 kr