Electrolux Motionsense: Högljudd men effektiv

Elektrolux

Electrolux Motionsense är en välkommen nyhet i segmentet och finns i två olika varianter: med eller utan fjärrkontroll. Väljer du som saknar fjärrkontroll sköter du programmering och aktivering via tryckknapparna på själva enheten istället. En uppkoppling mot vårt närverk tillsammans med en smidig app hade givetvis varit att föredra, men med tanke på att prislappen är relativt human är det inte förvånande att funktionen saknas.

Motionsense är, till skillnad från flera av de andra dammsugare på marknaden, trekantig i stället för rund, vilket ger oss förhoppningar om effektiv rengöring i hörnen.

Funktionsmässigt är det inte mycket att skriva hem om, du aktiverar helt enkelt städningen genom att trycka på startknappen. Här finns inga specialprogram, förutom ”Spot”-funktionen då dammsugaren koncentrerar sig på ett litet område på cirka en kvadratmeter. Beroende på hur rummet ser ut navigerar Motionsense efter olika rörelsemönster, men ger ett överlag förvirrat intryck utan logik. Något som egentligen spelar mindre roll, det är resultatet som räknas. Och just städresultatet är riktigt imponerande.

Den trekantiga formen, tillsammans med sidoborsten, gör att Motionsense kommer åt förträffligt i hörn och längs med kanter. Sugförmågan är även den riktigt bra och efter varje städpass är det en riktigt välfylld behållare vi tömmer. Problemet med Motionsense är att den är något oberäknelig – maskinen hittar inte alltid hem till laddningsstationen varje gång utan irrar omkring till dess att batteriet dör. Den har även en ovana att putta till dockan ur sitt läge, vilket gör uppdraget att hitta hem för att ladda än mer svårlöst.

Omdöme

Motionsense är bra på många sett. Formen och åtkomligheten längs kanter och i hörn placerar den i toppskiktet bland testdeltagare, men det krävs en del förberedelse i hemmet innan vi kan låta den arbeta. Den tunna hallmattan trasslar den in sig i och köksstolarna blir flera gånger en snårskog. Vi imponeras av städresultatet varje gång enheten klarar av ett helt städpass, men blir lika besvikna när vi hittar den någonstans i hemmet med tomt batteri.

plus

Städresultat.
Bra pris.
Kommer åt bra i hörn och kanter.

minus

Hittar inte alltid hem.
Saknar fjärrkontroll/uppkoppling.
Inga specialfunktioner.

Fakta Electrolux Motionsense ERV5100lV

Mått: 340x340x90mm (WxDxH)
Vikt: 3,5 kilo
Batteritid: Upp till 60 minuter
Laddningstid: Cirka tre timmar
Ljudnivå: 75 db
Hepa-filter: Nej
Kapacitet dammbehållare: 0,5 liter 
Sidoborstar: ja, en
Fjärrkontroll: nej
Uppkopplad/dedikerad app: nej
Timerfunktion: Ja
Pris: 2 666 kronor hos Coolshop.

Betyg 6 av 10