2022-01-13: Artikeln uppdaterad med tester av Irobot Roomba J7 Plus.

Att hålla hemmet rent är en krävande uppgift. Inte nog med att det är tidskrävande, de flesta av oss kan nog även skriva under på att det även är urbota tråkigt. Glädjande nog har det under de senaste åren lanserats ett gäng kompetenta hjälpredor skapade för ett enda syfte – att avlasta dig och din vardag.

Hoppa till: Testade robotdammsugare

Nu har det som bekant inte alltid varit en dans på rosor. Initialt var det si och så med den där extra ledigheten och att slippa städa. Robotdammsugarna hade en hel del problem, både gällande framkomlighet och städresultat. De fastnade i sladdar eller gardiner, kunde missa en hel del ytor och något ”kartminne” var det inte tal om. Detta trots en väldigt saftig prislapp.

Viktigaste sakerna att tänka på när du köper en robotdammsugare

Det tar tid att utveckla produkter och då detta fortfarande är ett relativt ungt segment, kommer vi även att fortsättningsvis stöta på en och annan undermålig modell, men lyckligtvis blir de färre och så länge du håller dig till de mer namnkunniga tillverkarna bör du kunna räkna med en robotdammsugare som håller måttet.

Test av Robotdammsugare

En välkänd tillverkare är att föredra

Men givetvis skiljer sig modellerna åt, och även om du som konsument i de flesta fall träffar rätt om du går efter devisen ”du får vad du betalar för” är det en sanning med modifikation. Om inte annat visar det sig i vår jämförelse att en modell för 10 000 kronor inte nödvändigtvis är bättre än uppstickaren som kostar hälften så mycket.  

Generellt erbjuder alla etablerade tillverkare robotdammsugare som är uppkopplade via wifi, liksom en tillhörande app för att du ska kunna hålla koll på enheten, schemalägga städningen, uppdatera dammsugarens mjukvara samt få notiser om något problem skulle uppstå.

Mer avancerade modeller erbjuder därutöver ofta en anpassningsbar karta över hemmet för att möjliggöra rengöring i olika rum vid olika tillfällen. Fysiska avgränsningar i form av virtuella väggar eller magnetremsor som ska placeras vid exempelvis avsatser blir allt ovanligare och i stort sett allt handhavande sker numera via appen i din telefon.

Städa bekvämt: Här är 6 robotar som tömmer sig själva

På senare tid har två nya fenomen dykt upp på städrobothimmelen – automatiska tömningsstationer samt oscillerande moppningsfunktion. Nymodigheter som underlättar handhavandet tillika effektiviserar städningen. I dagsläget erbjuds dessa nyheter enbart i ett fåtal modeller, men du kan räkna med att de flesta tillverkare kommer att haka på denna trend.

Pensionera din gamla elnätanslutna dammsugare?

Så…kan den traditionella dammsugaren äntligen pensioneras? Ja, i många fall och mestadels beroende på hur ditt hem är utformat. Allt fler modeller klarar av flera våningsplan (även om du måste bära dem i trapporna alternativt införskaffa ytterligare en robot) och har du trösklar modell högre kommer det bli en hel del extrajobb. Men har du endast ett våningsplan som behöver underhållas och håller ytorna som ska dammsugas hyfsat framkomliga och kompletterar din städrobot med en bra skaftdammsugare kan du absolut börja fundera på att ställa ut trotjänaren i förrådet.

Så gjorde vi testet

Från det att vi får in samtliga robotdammsugare testas de kontinuerligt så länge de är aktuella på den svenska marknaden. Detta för att hela tiden hålla oss uppdaterade och för att få en uppfattning om hur robotarna fungerar även under en längre period. Främsta skälet till detta är att firmware och mjukvaran, som ofta ger nya funktioner, uppdateras med jämna mellanrum, men även för att få en uppfattning om underhållet och livslängden för borstar, filter och andra förbrukningsvaror.

Testerna sker i vanliga hem och där möts de av utmaningar som trösklar, mattor av olika slag och andra hinder. Vi undersöker extra noga hur bra produkterna kommer åt i hörn och andra svåråtkomliga platser samt hur mycket damm och annat skräp som de fångar upp. Stor vikt läggs även vid funktioner och hanteringen i tillhörande app.

Testade robotdammsugare