Electrolux Pure i9: Smart och effektiv robotdammsugare

Allt fler av oss väljer att komplettera vår uppsättning städ- och rengöringsprodukter med en robotdammsugare. Och varför inte? Men då ska de fungera tillfredställande och vara pålitliga – inte minst om de ska utföra uppgiften medan du är på jobbet. Det har ju varit lite si och så med just driftsäkerheten bland modeller vi tidigare testat, främst har det handlat om att maskinen fastnat någonstans eller bara inte hittat tillbaka till laddningsstationen. Electrolux Pure i9 och dess ”3D Vision System” kanske kan råda bot på det?

Electrolux Pure i9

Electrolux Pure i9 är onekligen en riktigt snygg produkt, och första intrycket är att den känns påkostad. Den trekantiga formen gör att dammsugaren lättare kommer åt i hörn och längs med kanter. Ena sidan är dessutom bestyckad av en borste som vispar in damm och andra partiklar in mot mitten av underredet.

Electrolux Pure i9

Displayen på ovansidan visar tid och det finns även touch-knappar för att starta och pausa rengöringen, växla till eco-mode samt för att ställa in punktrengöring. Men dessa kommer du knappast använda då Pure i9 är uppkopplad mot ditt trådlösa nätverk. Därmed sköter du samtliga funktioner med hjälp av den dedikerade appen i din smartphone. Appen i sig är en ganska enkel historia men den innehåller det mest väsentliga. Här kan du bland annat ställa in timern och välja vilka dagar och vid vilket tid du vill att dammsugaren ska städa. En annan fördel är givetvis att du från distans kan ge enheten kommandon. Upplägget är enkelt och framför allt användarvänligt.

Tidigare modeller från Electrolux har arbetat helt planlöst utan logik. Så är det inte här – Pure i9 städar sig systematiskt genom hemmet både snabbt och effektivt. Den låter en del, men det förlåter vi så länge städresultatet är tillfredställande. Och det är det, även längs med kanter och i hörnor fungerar det riktigt bra. Sensorsystemet är effektivt och stöter dammsugaren på en strumpa eller liknande på golvet analyserar den situationen blixtsnabbt och väljer helt sonika att runda hindret. I de allra flesta andra fall brukar liknade scenarier sluta med att enheten suger upp hindret med avbrott i städningen som följd.

Electrolux Pure i9
Medalj M3

Vi hittar inga egentliga svagheter hos Pure i9. Enligt Electrolux är den väldigt känslig för vatten, så badrummet kanske bör städas ”manuellt” och prislappen är kanske lite väl saftig med tanke på konkurrenterna, som i vissa fall ligger en bra bit under de 9 000 kronor som denna enhet går loss på. Men annars är det en rejäl revansch för Electrolux med tanke på tidigare modeller.

Omdöme

Användarvänlighet, framkomlighet och smart navigation i kombination med bra städresultat hissar upp Pure i9 i den absoluta toppen. Vi gillar appen och möjligheten att kunna styra enheten även när vi inte är hemma. Vore det inte för den saftiga prislappen hade det blivit full pott.

plus

Effektiv rengöring.
Enkelt handhavande.
Fjärrstyrning.

minus

Saknar hepa-filter.
Högljudd.
Inga virtuella väggar medföljer.


Fakta Electrolux Pure i9

Tillverkare: Electrolux
Pris: 8 999 kronor
Mått: 325 millimeter i diameter, höjd: 85 millimeter
Vikt: 3,32 kilo
Batteritid: upp till 40 minuter
Laddningstid: cirka 4 timmar
Ljudnivå: 75 db
Hepa-filter: Nej
Kapacitet dammbehållare: 0,7 liter
Sidoborstar: Enkel
Fjärrkontroll: Ja, via app
Timerfunktion: Ja
Övriga funktioner: Trappsensor
Pris vid test: 8 999 kronor
Pris nu: 5 699 kronor hos Tretti.se.

Betyg 9 av 10

Electrolux Pure i9 PI91-5 Pris vid test: 5699 kr.

Bästa pris just nu: 5490 kr

Prisjakt I samarbete med Prisjakt.nu
Populäraste Robotdammsugare just nu