Irobot Roomba 980: Appstyrd toppmodell imponerar

Roomba

Irobot var en av de tidiga pionjärerna på området och Roomba 980 är toppmodellen från tillverkaren. Den här dammsugaren har inbyggd kamera och den kommunicerar med appen i din smartphone över wifi-nätverket. Någon vanlig fjärrkontroll medföljer inte, men det är å andra sidan enkelt att komma igång med den tillhörande appen där du får bra kontroll över maskinen. Här kan du ställa timers och välja vilket program du vill köra.

Smart lokalisering och effektiva borstar

Roomba 980 använder avancerad kamerabaserad lokalisering (Iadapt 2.0), som läser av ditt rum för att hålla koll på att hela ytan städas. Maskinen börjar med de öppna ytorna och går sedan på svårare områden med möbler och andra hinder, och den gör verkligen det här jobbet riktigt bra. Visst har den problem med hörnen, som de flesta modeller, men överlag är vi imponerade över resultatet.

Gummiborstarna under Roomba 980 får upp mycket damm samtidigt som de inte fastnar lika lätt som flertalet andra maskiner. Tjocka mattor i rummet är heller inga problem, mycket tack vare dammsugarens robusta konstruktion och vikten på 4 kilo. Här imponeras vi också över Carpetboost-funktionen som gör ett riktigt bra jobb. Roomba 980 låter en del, men vi vill samtidigt schemalägga städningen till tider när vi inte är hemma, vilket är en av fördelarna med den här typen av städrobot.M3 rekommenderar

Omdöme

Roomba 980 är grymt effektiv samtidigt som den är enkel att använda. Vi gillar appen starkt och i och med att maskinen alltid är uppkopplad görs exempelvis programuppdateringar väldigt smidigt. Maskinen är lite dyr och vi saknar möjligheten att köra den manuellt från appen om den skulle köra fast, något som en del andra tillverkare erbjuder (med fjärrkontroll). Om du är ute efter en riktigt kompetent och modern robotdammsugare, och är beredd att betala lite extra, då lär du dock inte bli besviken på Roomba 980.

plus

Bra app.
Trådlös uppkoppling.
Städar snabbt och effektivt.

minus

Har svårt med hörn.
Priset.

Fakta Irobot Roomba 980

Tillverkare:Irobot

Mått: 350 mm (diameter), höjd: 91,4 millimeter
Vikt: 4 kilo
Batteritid: Upp till 120 minuter
Laddningstid: Runt 2 timmar
Ljudnivå: 70 db
Hepa-filter: Ja
Kapacitet dammbehållare: Uppgift saknas.
Sidoborstar: Enkel
Fjärrkontroll: Ja, via app
Timerfunktion: Ja
Övriga funktioner: Trappsensor, 2 st rumsavgränsare ingår.
Pris vid test: 9 390 kronor
Pris nu: Från 7 490 kronor hos Prisjakt.

Betyg 8 av 10

iRobot Roomba 980 Pris vid test: 9127 kr.

Bästa pris just nu: 8388 kr