Irobot Roomba i7 Plus tar automatiseringen till en ny nivå

Irobot var en av de tidiga pionjärerna på området och vi har tidigare testat flera av tillverkarens modeller. Senast det begav sig var Roomba 980 toppmodellen i produktportföljen, med bland annat kamerabaserad lokalisering och kommunikation med appen i din smartphone över wifi-nätverket.

Irobot Roomba i7 robotdammsugare

Med nya Roomba i7 Plus tar Irobot flera kliv framåt i evolutionen och lanserar den första robotdammsugaren som till och med tömmer sig själv.

Laddstation med tömningsfunktion

Installationen är föredömligt enkel. Efter att ha installerat appen är det bara att följa steg för steg-instruktionerna, registrera enheten på ditt hemma-nätverk och sedan är det klart.

Dammsugaren finns i standardutförande med en vanlig basstation, men vi har testat den mer avancerade modellen. Här levereras dammsugaren tillsammans med en så kallad Clean Base-dammbehållare, som är en kombination av ladd- och tömningsstation.

I denna större laddstation finns en inbyggd motor med uppsugningsfunktion liksom en sluten behållare. När roboten återvänder för laddning efter utfört städpass töms den automatiskt på all smuts. Behållaren i basstationen rymmer motsvarande 30 dammbehållare och den slutna påsen tas sedan enkelt ut för att ersättas av en ny. Riktigt smidigt – du slipper alltså de relativt ”dammiga”, manuella tömningarna samtidigt som påsen i basstationen rymmer en hel del innan du behöver byta ut den.

iRobot Roomba i7

Smarta funktioner

Appen är riktigt användarvänlig och innehåller en hel del smarta funktioner. Med det senaste navigationssystemet, Iadapt 3.0, ritas hemmet upp och delas sedan upp i olika rum som du kan namnge.

Tidigare skapades en karta vid varje städpass, men nu lagras kartorna istället permanent och med hjälp av denna ”Smart Map” kan du i appen även lägga till, flytta eller ta bort rumsindelningar manuellt.

Det medföljer även en fysisk batteridriven virtuell avgränsare även om den i detta fallet känns överflödig då det enkelt går att skapa fredade zoner i appen. Det går att lagra permanenta kartor för upp till tio olika våningsplan, vilket är väldigt användbart om du bor i ett flervåningshus.

Prestandamässigt finns det inte något att anmärka på. Sugkraften är brutalt bra och det mesta i robotens väg sugs upp effektivt. Sidoborsten har en relativt lång räckvidd vilket innebär att roboten, trots sin runda form, kommer åt riktigt bra även i hörn.

Vi gillar även valsarna, som här är tillverkade av gummi. De har speciella flärpar som effektivt greppar tag i smutsen som sedan sugs upp i behållaren. Jämfört med traditionella nylonborstar upplever vi även att mindre hår och dylikt fastnar i just valsarna.

iRobot Roomba i7

Roomba i7 är kompatibel med Amazon Alexa liksom Google Home, vilket är mest intressant för oss i Sverige. Du kan med andra ord enkelt och tidsenligt röststyra dammsugaren med fraser som ”börja dammsuga”, ”dammsug köket” eller ”docka dammsugaren” för att nämna några exempel.

Omdöme

m3 rekommenderar

Roomba i7 är onekligen en av de häftigaste modellerna på marknaden just nu. En effektiv rengöring, en smidig och unik tömningsfunktion i kombinationen med ett riktigt avancerat navigationssystem säger det mesta. Addera smarta hemmet-integration (Google Home) samt en användarvänlig app och vips – du har ett vinnarkoncept!

Fakta Irobot Roomba i7 Plus

Testad: April 2019
Tillverkare: Irobot
Körtid: 75 min
Uppladdningstid: 90 min
Dammbehållare: 0,4 liter
Sidoborstar: 1
Kartläggning: Kamera och ir
Kommunikation: Wifi
Mått: 351 mm i diameter x 92 mm
Vikt: 3,4 kg
Övrigt: Virtuell rumsindelning, basstation med tömning
Rek. pris: 13 995 kr
Pris: Från 13 995 kronor hos Prisjakt.

plus

Avancerat kartsystem.
Effektiv rengöring.
Självtömningsfunktionen.

minus

Svindyr.

Betyg 8 av 10

iRobot Roomba i7+ 7558 Pris vid test: 13995 kr.

Bästa pris just nu: 13495 kr