Miele Scout RX1

Kostsam och gammalmodig

Miele

Scout RX1 är åldringen i församlingen och lanserades redan 2014. Med det i åtanke är Scout RX1 en relativt dyr historia, för när det gäller tekniska egenskaper börjar den bli rejält ifrånsprungen. Varumärket i sig förpliktar givetvis – Miele har länge ansetts tillhöra toppskiktet när det gäller vitvaror överlag så förväntningarna är höga även när det kommer till robotdammsugare.

Framkomligheten är Scoutens riktigt starka sida. Den tar sig fram på ytor som flera av de övriga deltagarna inte mäktar med, och saker som tjockare mattor är inga problem. Tyst går den också, vilket inte bara är av godo. Sugkraften är inte den bästa och den missar en hel del.

Scout RX1 är runt till formen med två sidoborstar som vispar in dammet mot mitten där en stor roterande valsborste tar över och hjälper motorn att ta hand om smutsen. I borsten fastnar en hel del, främst hår, och det krävs ett regelbunden, och ganska omständigt rengöringsarbete.

Hörnor klarar Miele av relativt bra. Sidoborstarna, trots att det känns som en förlegad teknik, gör ett riktigt bra jobb och programmet ”corner” blir något av en favorit under testperioden.

Omdöme

Att Miele RX1 fortfarande är aktuell är överraskande. Tekniskt sett har den sett sina bästa dagar och det märks på städresultatet. Även om den tar sig fram på ett imponerade sett över både mattor och trösklar blir det inte riktigt så rent som vi förväntar oss. Krånglig och tidskrävande rengöring av borsten och en hel del håransamlingar drar ned betyget ytterligare, speciellt med tanke på prislappen. Det är hög tid för Miele att presentera en ersättare snarast.

plus

Framkomlighet.
Kommer åt bra i hörn.
Låg höjd.

minus

Omodern.
Tidskrävande rengöring av enheten.
Saknar Hepa-filter.

Fakta Miele Scout RX1

Mått: 350 millimeter i diameter, höjd: 890 millimeter
Vikt: 2,9 kilo
Batteritid: Upp till 120 minuter
Laddningstid: Cirka två timmar
Ljudnivå: 60 db
Hepa-filter: Nej
Kapacitet dammbehållare: 0,6 liter 
Sidoborstar: dubbla
Fjärrkontroll: Ja, enklare modell
Uppkopplad/dedikerad app: nej
Timerfunktion: Ja
Övrigt: Trappsensor, magnetremsa för rumsavskiljning.
Rek. pris vid test: 4 290 kronor.
Pris nu: 3 859 kronor hos Tretti.

Betyg 5 av 10

Miele Scout RX1 Pris vid test: 3977 kr.

Bästa pris just nu: 4076 kr