Mi Roborock S5: Prisvärd, dubbelarbetande robotdammsugare

Xiaomi tillverkar som bekant inte bara mobiltelefoner utan en hel del andra spännande produkter. Det handlar om alltifrån smartklockor, el-scootrar och övervakningskameror till skaft- och robotdammsugare.

Mi Roborock

Till detta test har vi fått in Roborock S5. Det är en riktigt stilren pjäs och som är rund till formen, till skillnad från de flesta andra nya modeller på marknaden som ofta har en rak front för att komma åt bättre i hörn.

Till Roborock S5 finns givetvis en tidsenlig app och det är med hjälp av denna du kopplar upp dammsugaren mot ditt trådlösa nätverk och sedan administrerar alla inställningar, uppdateringar och extrafunktioner.

När du har installerat och registrerat maskinen är det dags för dess jungfrufärd i hemmet och under denna skannar den samtidigt av ditt hem. Det är inte den varsammaste resan utan den går fram relativt hårt tills den stöter på ett fast hinder. Flyttbara ”hinder” som en mindre väska eller en tyngre gardin tar den ingen hänsyn till utan kör på tills den antingen kan fortsätta eller kommer till insikt att det är stopp. Den rundar inte objekt lika snyggt som exempelvis Electrolux Pure i9 utan en strumpa eller liknande kan fastna om det vill sig illa.

Smidig app med bra överblick 

Mi Roborock

Efter kartläggningen av ditt hem finns möjlighet att virtuella barriärer som dammsugaren inte ska passera, exempelvis en dörröppning, liksom hela ”no go-zoner” runt känsliga möbler eller liknande.

Olika städzoner kan också skapas i hemmet om du vill koncentrera städningen till vissa områden eller låta dammsugaren köra ett eller flera extra pass i ett mer nedsmutsat område. Riktigt användbart men tyvärr sparas inte dessa rengöringszoner utan du måste skapa dem manuellt i appen inför varje städning och de kan således inte användas i kombination med timer-funktionen. Det här är något som framöver borde kunna korrigeras i en uppdatering av mjukvaran.

Övertygande rengöring

Mi Roboorock robotdammsugare test
Når inte ända in i hörnen.

Det finns fyra olika effektlägen att välja mellan: Quiet, Balanced, Turbo och Max. Dessutom finns ett speciellt matt-läge med ökad sugkraft samt ett moppläge där dammsugaren våttorkar dina golv och där en medföljande tillsats med en behållare som fylls upp med vatten monteras fast på undersidan av Roborock. Resultatet är förvånansvärt bra, ingrodd smuts och fläckar blir i och för sig kvar men mindre damm torkas upp och golvet blir renare än med enbart dammsugning. 

M3 rekommenderar

Överlag presterar Roborock riktigt bra med övertygande sugkraft. Det enda bryderiet är hörnor, den runda designen gör att sidoborsten inte når ända in utan ett par centimetrar förblir ”ostädade”. Inte hela världen kanske, men värt att nämna.

Omdöme

Helhetsintrycket Roborock lämnar är gediget. Appen är riktigt genomarbetad och inställningsmöjligheterna är många. Kvalitetskänslan är överlag hög och städresultatet är genomgående bra.

Den har en förmåga att fastna i sladdar och annat smått som ligger löst på golvet och känns således mindre ”intelligent” än toppmodellerna från vissa andra tillverkare. Men känner vi Xiaomi rätt lär ännu mer kompetenta maskiner lanseras inom en snar framtid.

Fakta Mi Roborock S5

Testad: April 2019
Tillverkare: Xiaomi
Körtid: Upp till 150 min
Uppladdningstid: Ingen uppgift
Dammbehållare: 0,5 liter
Sidoborstar: 1
Kartläggning: Laser
Kommunikation: Wifi
Mått: 380 i diameter x 80 mm
Vikt: 3,5 kg
Rek. pris: 4 398 kronor
Pris: 4 398 kronor hos CDON.

plus

Bra uppsugningsförmåga.
Suverän app.
Stabil konstruktion, få driftsstörningar.

minus

Når inte ända in i hörnen.
Liten uppsamlingsbehållare.
Fastnar lätt i sladdar och mindre föremål.

Betyg 8 av 10

Xiaomi Mi RoboRock S5 Pris vid test: 4199 kr.

Bästa pris just nu: 3989 kr