Betyg 4 av 5

Irobot Roomba i7+: Omdöme

Roomba i7 är onekligen en kompetent städmaskin men tappar lite av sin stjärnglans i och med lanseringen av syskonet S9+ som med ny design och imponerande sugkraft gör jobbet bättre. Vi gillar det avancerade navigationssystem och smarta hemmet-integrationen (Google Home).

Positivt

  • Avancerat kartsystem
  • Effektiv rengöring
  • Självtömningsfunktionen

Negativt

  • Svindyr
  • Kommer inte åt ända in i hörnor
  • Dyra påsar till den externa dammbehållaren
Irobot är en av de riktigt stora spelarna på robotdammsugare-scenen som med sin breda produktportfölj kan erbjuda modeller i de flesta prisklasserna – från de något enklare i 600-serien till värstingarna i I och S-serien.

En av tillverkarens senaste produkter är Roomba i7 Plus som lanserades i våras, och Irobot tog då flera kliv framåt i evolutionen med den första robotdammsugaren som vid behov åker till sin laddstation och tömmer sig själv.

Laddstation med tömningsfunktion

Installationen är föredömligt enkel. Efter att ha installerat appen är det bara att följa steg för steg-instruktionerna, registrera enheten på ditt hemma-nätverk och sedan är det klart. Modellen finns i standardutförande med en vanlig basstation och en något humanare prislapp, men vi har testat den mer avancerade modellen som levereras tillsammans med den så kallade Clean Base-dammbehållaren, som är en kombination av ladd- och tömningsstation.

I denna större laddstation finns en inbyggd motor med uppsugningsfunktion liksom en sluten behållare. När roboten återvänder för laddning efter utfört städpass töms den automatiskt på all smuts. Behållaren i basstationen rymmer motsvarande 30 dammbehållare och den slutna påsen tas sedan enkelt ut för att ersättas med en ny. Riktigt smidigt – du slipper alltså de relativt ”dammiga”, manuella tömningarna samtidigt som påsen i basstationen rymmer en hel del innan du behöver byta ut den.

Överskådlig kartfunktion

Appen är riktigt användarvänlig och innehåller en hel del smarta funktioner. Med det senaste navigationssystemet, Iadapt 3.0, ritas hemmet upp och delas sedan upp i olika rum som du kan namnge. Roboten behöver ett par städomgångar på sig för att registrera hemmet innan du kan börja leka med de virtuella rumsindelningarna. Tidigare skapades en karta vid varje städpass, men nu lagras kartorna istället permanent och med hjälp av denna ”Smart Map” kan du i appen även lägga till, flytta eller ta bort rumsindelningar manuellt.

Roomba i7 test

Det medföljer även en fysisk batteridriven virtuell avgränsare även om den i det här fallet känns överflödig då det enkelt går att skapa fredade zoner i appen. Det går att lagra permanenta kartor för upp till tio olika våningsplan, vilket är väldigt användbart om du bor i ett flervåningshus.

Prestandamässigt finns det inte något att anmärka på. Sugkraften är brutalt bra och det mesta i robotens väg sugs upp effektivt. Sidoborsten har en relativt lång räckvidd vilket innebär att roboten, trots sin runda form, kommer åt relativt bra även i hörn – men inte ända in, och det är viktigt att påpeka.

iRobot Roomba i7+

Vi gillar även valsarna, som här är tillverkade av gummi. De har speciella flärpar som effektivt greppar tag i smutsen som sedan sugs upp i behållaren. Jämfört med traditionella nylonborstar upplever vi även att mindre hår och dylikt fastnar i just valsarna.

Roomba i7 är kompatibel med Amazon Alexa liksom Google Home, vilket är mest intressant för oss i Sverige. Du kan med andra ord enkelt och tidsenligt röststyra dammsugaren med fraser som ”börja dammsuga”, ”dammsug köket” eller ”docka dammsugaren” för att nämna några exempel.

Specifikationer

Modell: Roomba i7+
Testad: Oktober 2019
Tillverkare: Irobot
Körtid: 75 min
Uppladdningstid: 90 min
Dammbehållare: 0,4 liter
Sidoborstar: 1
Kartläggning: Kamera och ir
Kommunikation: Wifi
Tillhörande App: Ja
Kartfunktion: Ja
Med rumsindelning: Ja
Mått: 351 mm i diameter x 92 mm
Vikt: 3,4 kg
Övrigt: Virtuell rumsindelning, basstation med tömning
Rek. Pris vid testtillfälle: 13 995 kr
Pris: 13 995 kronor hos Tretti.se

Betyg: 4 av 5

iRobot Roomba i7+ 7558 Pris vid test: 13995 kr.

Bästa pris just nu: 10995 kr