Miele Scout RX2: Efterlängtad uppdatering 

Vi har länge efterfrågat en efterföljare till Mieles RX1, och med Mieles RX2 är den nu här. Utseendemässigt finns en hel del likheter med föregångaren.

Den topplacerade kameran har dock ersatts av ett par stereokameror i fronten, som tillsammans med en gyrosensor och tio infraröda sensorer används för att läsa av rummen och beräkna avstånd till föremål. Detta är även en förutsättning för en effektiv navigation i mörker.

Miele Scout RX2

RX2 är något mer slimmad än tidigare modell och mäter numera 850 millimeter på höjden jämfört mot 890 – men är i gengäld några millimeter större i diameter.


Uppkopplad

RX2 har wifi-anslutning och för att koppla upp den mot ditt hemmanätverk behöver du aktivera parningsläget, slå in enhetens serienummer som lösenord och därefter välja till vilket nätverk du vill ansluta den till. Även om vi får ge installationen ett par försök för att få det hela att fungera tar det inte mer än fem minuter innan det är klart.

Miele Scout RX2

I appen finns en timerfunktion där du kan ställa in när och hur ofta städningen ska genomföras, och vilket av de fyra rengöringsprogrammen som ska användas. Det finns även en kartfunktion om du vill roa dig med att se robotens framfart i hemmet men du kan inte rita upp virtuella begränsningslinjer som i exempelvis Neatos senaste modeller, så rent funktionellt känns funktionen nästan onödig.

En annan funktion är Home Vision, som fixar en livesändning som du ser direkt i din mobil. Upplösningen och bildkvalitén lämnar dock en hel del att önska för att vi ska bli övertygade.  

Omdöme

Efter en efterlängtad uppdatering kan vi konstatera att Miele är tillbaka i toppskiktet bland ett numera imponerande utbud av modeller. Den låter en del och fastnar så fort den får chansen men överlag fungerar städningen bra.

Borstvalsen är ett helsike att göra ren från hår och annat som effektivt biter sig fast men i övrigt är handhavandet enkelt. Appen är användarvänlig och funktionsmässigt finns här inget att anmärka på.

Läs hela testet av Miele Scout RX2 här

Fakta Miele Scout RX2

Testad: November 2018
Tillverkare: Miele
Hepa-filter: Nej
Moppfunktion: Nej
Kapacitet dammbehållare: 5 dl
Uppkoppling: Ja
Fjärrkontroll: Ja
Trappsensor: Ja
Höjd: 8,5 cm
Vikt: 3,2 kg
Ljudnivå: 64 dB
Mieles pris: 10 000 kronor.
Pris: Från 8 490 kronor hos Prisjakt.

plus

Rengör effektivt.
Uppkopplad med en användarvänlig app.
Enkelt handhavande.

minus

Har en tendens att köra fast.
Saknar virtuell avgränsning, utan enbart med magnetremsa.
Dyr.

Betyg 7 av 10

Miele Scout RX2 Home Vision Pris vid test: 8999 kr.

Bästa pris just nu: 9990 kr