LG gillar verkligen att experimentera och variera sin design från telefon till telefon. Ser vi på premium-lurarna i G-serien (eller från början Optimus G) har de gått från slimmat rätblock till plastig rundad tvålkopp, vidare till plast med metallglans, och sedan plast kombinerat med läderytor.
Missa inte: Första intrycket på Huawaei P9
LG G5 är så till slut deras minst plastiga smartphone hittills, med stadig aluminiumkomposit i skalet och en rak baksida i stället för en böjd.
Den är dock fortfarande lätt avrundad mot kanterna, vilket ger ett skönt grepp. Ett par vassa kanter runtom telefonen – en avfasad kromglansände rand och en skarp, nästan 90-gradig vinkel fram mot skärmen – stör dock det intrycket lite.
Med en skärm på 5,3 tum kan den vara i största laget för en del användare. För LG är det faktiskt ett steg nedåt i storlek – G3 och G4 var på 5,5 tum. Skärmen är en ips-panel på 2560x1440 bildpunkter med rejält skarp bild och hög ljusstyrka. Även kontrasten imponerar med bra svärta för att inte vara en amoled-skärm.

Böjt glas även här
Den här gången leker LG lite med designen även på framsidan och en svart Gorilla Glass-yta täcker ända upp i framkant där den böjer av svagt bakåt. Inte egentligen särskilt nödvändigt, men snyggt, precis som baksidan på en Samsung Galaxy S7. LG har flyttat tillbaka volymkontrollerna till sidan av telefonen. De satt tidigare mitt baktill tillsammans med på/avknappen.
Den knappen sitter kvar på baksidan av telefonen och är numera också fingeravtrycksläsare. Det här är en av de snabbaste fingeravtrycksläsarna vi testat, både när det gäller att registrera fingrar och att låsa upp telefonen med dem. Synd bara att själva ytan för fingret är lite irriterande liten.

G5 drivs av nya Snapdragon 820, som trots färre kärnor (2+2 mot 4+4 i Snapdragon 810) är ett rejält lyft i prestanda. Det är den snabbaste mobilprocessorn just nu för flertrådade operationer, men ligger lite efter Apple A9 på en processorkärna. Vilken som i verkliga livet är snabbast är svårt att säga, det beror mycket på hur Android och IOS är uppbyggda och utnyttjar skillnaderna i arkitektur. Oavsett var kan vi lugnt konstatera att det går undan. Speciellt nya grafikkretsen Adreno 530 övertygar.
Krympt batteri och aktiv skärm
Med stor skärm, många pixlar och hög prestanda är batteritiden ett litet orosmoment, men LG utnyttjar sitt 2800 mAh batteri bra. Det är ett mindre batteri än i LG G4. Processorn är dock energisnål när den inte pressas hårt och systemet har effektiva strömsparningsfunktioner. G5 presterar lite sämre än de allra bästa premium-telefonerna just nu, kanske just tack vare den stora och ljusstarka skärmen.
Men bara lite sämre, den får fortfarande väl godkänt, och vi kan utan problem jobba på en lång arbetsdag. Med snabbladdning via usb c går det kvickt att fylla på extra timmar med bara några minuters laddning.
Däremot kanske det kan vara en idé att stänga av "alltid-på-funktionen" Den gör att skärmen alltid visar klocka och notifieringar, även om skärmen är avslagen. LG säger att alltid-på-funktionen drar 0,8 procent av batteriet per timme. Det kan låta lite, men det är 24 timmar på ett dygn, vilket innebär drygt 19 procent av batteriet går till denna funktion på ett dygn.

Det beror lite på vilken typ av användare du är. Hör du till de som halar upp telefonen för att kolla klockan tre gånger i minuten? Då hade du tidigare fått tända mobilskärmen varje gång. Då spar nog den här funktionen batteri. Men har du telefonen i fickan, och har smartklocka eller vanligt armbandsur för att kolla klockan, så kan du spara ytterligare batteri på att skippa den funktionen.