Två kameror i ett

Det är framförallt två saker som gör att LG G5 sticker ut i mängden. Låt oss börja med kameran på baksidan. Eller ska vi säga kamerorna? För G5 har två separata linser och sensorer bredvid varandra, en ”normal” huvudkamera på 16 megapixel och brännvidd på f/1.8, och en 8 megapixels vidvinkelkamera med brännvidden f/2.4, och du kan enkelt växla mellan kamerorna i kameraappen. Det ger en synvinkel på hela 135 grader, och bilder vi tar med den kameran får en väldigt speciell känsla, komplett med påtaglig fisheye-effekt i kanterna.

Är vidvinkelkameran särskilt användbar? I vissa lägen ger den oss en möjlighet att ta coola landskapsbilder som man annars hade behövt använda panoramafunktion i appen för, men det är i stort sett allt.

I kameraappen går det även att kombinera de två kamerorna och ta bild-i-bild-foton, eller collage som också använder selfiekameran framtill (som också den är på 8 megapixlar). Men det är kul i ungefär tio minuter innan vi tröttnar. Bildkvaliteten är inte heller lika bra som i huvudkameran, och färger verkar lite urvattnade.

LG G5 kamera
Här tar vi en "bild-i-bild"-bild. Vidvinkelkameran runt om (här förstärkt med lite extra fisheye-effekt i appen, så här mycket förvränger den inte bilden, men lite), och vanliga kameran i mitten.

Till skillnad från dubbel-kameran i nya Huawei P9, där den extra linsen faktiskt används för att ge bildprocessorn extra information om luminans, djupseende för skärpedjupeffekter och extremt bra svartvit foto, känns extralinsen i LG G5 mer som en kul, men onödig gimmick.

Kameraappen verkar annars ha de flesta funktioner man kan tänkas behöva, inklusive ett detaljerat manuellt läge. Och huvudkameran imponerar i sig. Den hanterar olika ljusförhållanden övertygande, har bra bildstabilisator och utmärkt HDR.

Vitbalansen i autoläge är lite väl varm, men det går att justera om du kör manuellt. G5 matchar en Samsung Galaxy S7 på de flesta punkter, förutom att vi inte ser ut att ha samma blixtsnabba autofokus och saknar några av de mer avancerade objektspårningsfunktionerna.

Mobil i delar

Det andra som gör LG G5 unik, är att botten på den, alltså nedre centimetern under skärmen, inte baksidan, är löstagbar och går att byta ut. Här sitter för det första telefonens batteri, som därmed är utbytbart trots att bakstycket är solitt. Men framför allt så går hela nederdelen att byta ut mot externa moduler. Du tar loss batteriet, sätter fast det i den externa modulen och skjuter ihop det hela underifrån. Dessa moduler kan innehålla allt från extra funktioner till nya anslutningar och reservbatteri.

LG Cam Plus
Här sitter batteriet i LG Cam Plus-modulen, redo att skjutas in i telefonen.

Vi fick med en sådan modul till vårt testexemplar av telefonen, LG Cam Plus. Den ger telefonen ett mer ”riktigt” kamera-grepp, extra kontroller för zoom och fokus, samt ett extra 1200 mAh batteri. Det känns lite märkligt att en så här pass bullig pryl inte också innehöll en bättre kamera. G5 har inte en dålig kamera, men större optik och större sensor gör att de flesta ”vanliga” kompakta digitalkameror är bättre. Men visst, det hade blivit en dyr historia då. Nu är det en smart kompanjon, speciellt om du vill filma, vilket annars kan äta batteri ganska snabbt.

Än så länge finns bara ett sådant tillbehör till, LG Hifi Plus som ger telefonen bättre ljud tack vare en så kallad DAC av bättre kvalitet än vad som sitter i de flesta mobiler. Det känns lite märkligt att LG G5 inte har en kvalitets-DAC inbyggd redan, för det hade ju LG V10 som kom i vintras. Kanske blev det för dyrt, eller för påfrestande för batteriet. Vi har inte fått tag på en Hifi Plus så vi kan inte säga hur bra det låter (och om den till exempel slår en Marshall London eller LG V10) , men på pappret är det mycket bra hårdvara och det faktum att det står B&O på den är betryggande.