En bra stationär dator är inte komplett utan en riktigt bra bildskärm. Tyvärr är det många som satsar alla slantarna på datorlådan men glömmer att spara lite till skärmen. På senare tid har det, efter många års stiltje, äntligen börjat hända nya saker på skärmfronten. Högre upplösningar, bredare bild, böjda paneler…

Asus ROG Swift PG348Q är en skärm som anammar de flesta nymodigheter, en 34 tums 21:9-skärm med wqhd-upplösning (3 440 x 1 440 bildpunkter), en behaglig matt ips-panel som är aningen böjd. Dess böjningsgrad är inte så skarp som en del tidigare skärmar vi sett. Det gör att den är mer förlåtande för om du sitter lite snett framför skärmen.

Asus ROG Swift PG348Q
Säga vad man vill, men Asus verkar i alla fall självsäkra, men en sådan slogan.


Skärm för de flesta tillfällen 

Skärmen är främst tänkt för spel, vilket inte minst märks på designen. (Och på namnet, ROG är kort för "Republic of Gamers".) Det här är en av de ogenerat nördigaste bildskärmar vi någonsin sett, med typisk ”gamer”-design på baksidan och en kul men totalt onödigt logga som projiceras ner på bordet under skärmfoten.

Den har också vissa egenskaper som tilltalar spelaren. Stöd för G-sync, möjlighet att ställa bildfrekvensen från 30 till 100 Hz, snabb responstid, i alla fall för att vara en ips-skärm, och en handfull gaming-relaterade extra funktioner. Du kan till exempel visa aktuell bildfrekvens som en permanent siffra i hörnet, eller rita ett fast styrkors mitt i skärmen, en funktion som kan vara användbar i en del förstapersonsspel.

Asus ROG Swift PG348Q
Baktill har vi både utstickande design och en ställbar fot av hög klass. Alla kontakter sitter dolda bakom en plastlucka.

Men vi ser ingen anledning att begränsa oss till att bara se på den ur ett spelperspektiv, det här är en utmärkt skärm även för andra sammanhang. Den passar utmärkt för film och kontorsjobb och kan lika gärna stå hemma som på jobbet… så länge chefen tillåter lite barnasinne i kontorsdekoren.

Med bra möjligheter att vinkla skärmen och höja och sänka den passar den utmärkt för längre arbetspass.

Asus ROG Swift PG348Q Pris vid test: 13329 kr.

Bästa pris just nu: 9795 kr