Surfplattebranschen är inte direkt överfull av spännande produktsläpp på senare tid, så när Apple släppte en ny och nerbantad version av sin Ipad Pro blev det omedelbart en het nyhet. Men hur bra är den, och har Android- och Windowsplattorna något att komma med i jämförelse? Vi har kollat in de bästa plattorna runt tio tum för att se hur konkurrensen ser ut.

Första Ipad Pro för stor

Första Ipad Pro blev ingen omedelbar succé det verkar som om formatet kanske var aningen stort för de flesta och i det lite större formatet väljer Apple-vänner hellre en Macbook eller en Macbook Air. Kan en Ipad Pro på under tio tum funka bättre? Ja, kanske det, här konkurrerar den snarare med Ipad Air 2 och med andra surfplattor än med en notebook.

Låt oss kolla in några nyckelfakta om Ipad Pro 9,7 tum och se vad ett axplock av konkurrerande plattor har att erbjuda.

Ipad Pro 9,7 tum
Ipad Pro 9,7 tum

Ipad vs Ipad
Det mest uppenbara alternativet till en Ipad Pro 9,7 är plattan som vid första anblicken ser ut att vara en exakt tvilling, nämligen Ipad Air 2. Precis som när Apple släppte Iphone SE så handlar det om att de tagit en gammal formfaktor och utrustat med ny teknik. Den har samma mått, samma vikt och samma design, förutom att Pro finns i en extra färg.

Men sedan är Ipad Pro bättre på de flesta punkter. Skärmen i Ipad Pro 9,7 har samma pixelantal (2048x1536 bildpunkter, vilket ger 264 pixlar per tum) och ips-panel. Men Pro-skärmen har större färgrymd och smartare ljussensorer. Den har också ett extra lager som gör den kompatibel med Apples pekpenna Pencil. Pro har fler och bättre inbyggda högtalare, stöd för fler 4g-band, och en uppgraderad kamera på 12 megapixlar. Plus en blixt.

Ipad Air 2
Ipad Air 2

Det stora lyftet är givetvis prestandan. A9X är ett riktigt prestandamonster. A8X i Ipad Air 2 är inte dålig den heller, i alla fall i klassen mobilprocessor. Men A9X innebär en 60 till 70-procentig ökning av prestandan, och är uppe och sniffar på Inte Core-prestanda. Det är alltid knepigt att jämföra exakt mellan processorarkitekturer och operativsystem, men det går otvetydigt undan. Batteritiden ska dock vara ungefär den samma som Ipad Air 2.

Så finns det då någon anledning att välja en Ipad Air 2? Jo det finns en, priset. Du får betala ca 6 700 kronor för enklaste Ipad Pro 9,7 utan 4g och 32 GB lagring. En Ipad Air 2 64 GB kostar en och en halv tusenlapp mindre.