Titel: Unbreakable Kimmy Schmidt
Genre: Komedi
Premiär: 2015
Tjänst: Netflix (premiär för säsong två 2016-04-15)

Den som gillade den första säsongen av Unbreakable Kimmy Schmidt kommer att gilla även den andra. Allt som fångade publiken förra året finns kvar, komediserien är bara ännu mer absurd, mindre förankrad i verkligheten och inramad av mer musik. Om man gillar det avgör troligen hur man rankar den andra säsongen i förhållande till den första – men helt säkert är att Kimmy och hennes vänner är varmt välkomna tillbaka. I denna tv-era av pretentiösa dramaserier och mörka komedier så är det rätt så underbart med en smart och färgglad komedi som bara vill vara rolig och göra en glad.

Unbreakable

Den första säsongen av Unbreakable Kimmy Schmidt producerades för NBC, som i någon sorts självdestruktion lät Netflix ta över serien – trots att den skapats av Tina Fey och Robert Carlock, duon som gav NBC priser och prestige med 30 Rock. I den andra säsongen har Fey och Carlock haft samma frihet som vid andra originalproduktioner för Netflix, men har inte låtit sig påverkas av det. Det har inte ens letat sig några svordomar in i replikerna. Enda skillnaden är att avsnitten i den första säsongen varade de vanliga tablåanpassade 23 minuterna medan avsnitten i säsong två alla ligger runt 30 minuter.

Det tar prick en minut av premiäravsnittet innan de fyra huvudpersonerna är samlade i ett och samma rum. I centrum befinner sig förstås Kimmy själv som nu lagt lite mer tid mellan de 15 sektåren nere i bunkern och det nya livet som hon försöker skapa i New York. Kimmy har fortfarande känslor för den utvisningshotade och fejkgifte Dong och kämpar för att få ordning på vardagen men vägrar att ge upp sin positiva livssyn. Ellie Kemper är fortfarande perfekt som bubbliga Kimmy, när hon levererar sin mix av livsvisdom och charmig naivitet.

Unbreakable

Tituss Burgess fick ett rungande genombrott förra året i rollen som Kimmys flamboyanta rumskamrat Titus Andromedan. I den andra säsongen får den kämpande skådespelaren även navigera en kärleksrelation när en byggarbetare med stort hjärta träder in i Titus liv. Deras hyresvärd Lillian Kaushtupper (Carol Kane) syns lite mer i säsong två, men mest för att ge understöd åt Kimmy och Titus, inte för att växa som egen karaktär.

Unbreakable

En egen storyline har däremot Jane Krakowskis självcentrerade och societetsfixerade Jacqueline White. Trots kritiken av hur serien under den första säsongen hanterade Jacquelines bakgrund som indian så poppar den delen av berättelsen trotsigt upp direkt i premiäravsnittet. Den krystade historien fungerar inte särskilt väl nu heller, men det kompenseras av att den proffsiga Krakowski också försetts med många av seriens bästa oneliners.