Kategorin ”bärbara bluetooth-högtalare” fortsätter sitt segertåg utan någon som helst tillstymmelse till avmattning. Suget efter den perfekta portabla lösningen för att spela upp musik verkar vara gränslöst, och vi nöjer oss i allt fler fall inte med endast en modell.

I vårt stora test av bärbara högtalare för snart ett år sedan medverkade Beoplay A2. Det var en riktigt snygg modell med element på båda sidor, vilket gör att musiken hörs lika bra oavsett var du sitter i förhållande till högtalaren. Designen gav mersmak och ljudet höll högsta klass. Läs mer här.

I dag lanseras lillebror A1, en mindre spelare som lämpar sig än mer att ta med på resor eller på utflykten. Vi har umgåtts med högtalaren ett par veckor nu, och kan konstatera att den har potential för betydligt tuffare uppgifter. Mer om det senare…


Beoplay A1
Sjukt snyggt formgiven - precis som vanligt när det gäller B&O!

Design i världsklass
Nya A1 är, precis som övriga produkter från tillverkaren, snyggt formgiven och vi slås direkt av den annorlunda formen och detaljarbetet. Den puckliknande högtalaren är prydd med en perforerad ovansida i lättmetall och en nederdel i gummi. Runt om kanterna finns ett antal knappar för funktioner som bluetooth, volym, hands-free och strömbrytare samt aux- och usb-ingång.

Bärremmen som pryder ena sidan fungerar som handtag eller används för att exempelvis hänga upp den på en krok och förvandla A1:an till en vägghögtalare.

Installationen är enkel och processen är snabb. Tryck bara på bluetooth-knappen och sök efter enheten i din smartphone. Efter parningen läggs högtalaren automatiskt till i appen du laddar ner kostnadsfritt. I dagsläget fungerar appen bara med IOS, men en Android-version kommer inom kort.

Appen i sig är enkel, och med få funktioner, men riktigt bra och enkel att hantera. EQ-funktionen är riktigt trevlig, och med ett finger drar du markören åt olika håll för att hitta din favoritinställning. Bra mycket bättre än de klassiska staplarna vi annars är vana vid. Appen används även om du vill lägga till ytterligare en högtalare och på så sätt möjliggöra äkta stereoljud.

Du kan även välja att spela musiken komplett i vardera högtalare och då få en multiroom-lösning, om än i "light-version".

Beoplay A1
Två olika sätt att justera ljudet!

Imponerande ljud, med tanke på storlek

Hur låter det då? Med tanke på högtalarens storlek – fantastiskt! Den spelar bra mycket högre än vad den ser ut att mäkta med. Ljudbilden är dessutom ren och dynamisk över hela registret. Basljudet är imponerande och håller hela vägen upp till maxvolym utan någon som helst distorsion.

Kopplar du på ytterligare en högtalare och kör dessa i stereo blir vi än mer överväldigade – i parformation räcker det gott och väl till ett lite större rum. Konstruktionen ger en bra spridning av ljudet och oavsett var du sitter i förhållande till högtalaren låter det bra.

Sida 1 / 2

Innehållsförteckning