Allt är mer eller mindre som det borde vara i The Drop. Michaël R Roskam, som satt i registolen för den hyllade belgiska gangsterfilmen Bullhead är den perfekte styrmannen för detta neo-noir-Brooklyn-drama.

Och Dennis Lehane, författaren bakom utmärkta kriminalfilmer som Mystic River och Gone Baby Gone, höjer ytterligare förväntningarna på The Drop, som tragiskt nog var James Gandolfinis svanesång och som samtidigt fångade den brittiske skådespelaren Tom Hardy mitt i en uppåtgående kurva. Även svenska Noomi Rapace, som fick sitt internationella genombrott som Lisbeth Salander i Stieg Larssons Millennium-trilogi, har en bärande roll i filmen.

The Drop

Ändå känns det aldrig riktigt som om de olika delarna passar ihop. Roskam fångar stämningen i kvarteret fint, Hardy har ännu en gång lagt sig till med en snörvlande dialekt och ett lätt slitet uttryck och Gandolfini, som excellerar som sammanbiten och gatusmart, briljerar vid sitt hörnbord i den snuskiga arbetarbaren. Men berättelsen är ofokuserad och levereras med vilopuls och så få överraskningar att det är svårt att ändå inte bli en smula besviken.

The Drop öppnar med att bartendern Bob Saginowski (Tom Hardy) serverar whisky till stadens vanliga arbetarklientel och håller ett öga på kvarterets mer förtappade existenser. Han driver baren med sin kusin, den en gång så respekterade barägaren och småtjuven Marv (James Gandolfini), som med tiden blivit reducerad till en skyltdocka. Marv’s Bar är i själva verket ett av den tjetjenska maffians många uppsamlingsställen för penningtvätt.

The Drop

Bob har lärt sig att leva med rollen som glorifierad bulvan, men för den äldre Marv har den förlorade prestigen tagit hårdare. Han har svårt att stå till svars inför sina tjetjenska bossar och drömmer om att återerövra forna tiders storhet, vilket får honom att hyra in två gröngölingar för att råna baren.

Detta sätter förstås igång en lavin av problem. Och inte blir det bättre då Bob räddar en pitbull ur en soptunna och inleder ett vänskapsförhållande med Nadia (Noomi Rapace) som ständigt bevakas av sin mycket oberäkneliga före detta pojkvän, Eric Deeds (Matthias Schoenaerts).

Sida 1 / 2

Innehållsförteckning

Fakta

Genre: Drama
Speltid: 106 minuter
Premiär: 2015
Tjänst: C More