Det är lite svårt att säga vad som egentligen är Huaweis flaggskeppsmobiler. Dels har vi maxade Mate 8, men med sina sex tum i skärmstorlek kanske den ska ses som en lite mer nishad phablet.

Sedan har vi slimmade och snygga Mate S som kom i höstas, som med sina 5,5 tum mer passar in i premiumtelefon-segmentet och som har imponerande amoled-skärm, men som snålar på prestanda. Och så är det ju Huawei som står bakom bästa Google-telefonen, Nexus 6p.

Vi har även P-serien, som hittills känts som ett sidoprojekt, ett ”premium light”-alternativ till Mate-lurarna. Snygga och slimmade, men begränsade jämfört med Mate när det gäller hårdvara och funktioner.

Huawei P9
Vår testade modell var i färgen "Mystic Silver", billket innebär ljus aluminium baktill och mjölkvit yta under glasytan fram.

Snyggast i år?

Kanske är det dags att omvärdera den uppfattningen, för nya P9 ser på punkt efter punkt ut att vara byggd för att just slåss med Iphone 6S, Samsung Galaxy S7 och andra topp-telefoner.

Formatet, funktionerna, designen och inte minst fokuset på en riktigt bra kamera är något som påminner mycket om konkurrenternas bästa ”standard-telefoner”. Då pratar vi inte om Plus- och Edge-modeller som är större i formatet. Huawei har för övrigt en P9 Plus på gång de också, men det dröjer till juni innan vi får se den i Sverige.

P9 är en av de läckraste och mest slimmade smartphones vi sett, med helgjuten aluminiumbaksida och upphöjt glas framtill. Rundade kanter och matta ytor gör den bekväm att hålla i, och tack vare tunn skärmkant upplever vi den som ganska liten trots sin 5,2 tumsskärm, en ips-panel med 1080p-upplösning och trevlig stuns i färgerna.

Huawei P9
Usb c-kontakt är välkommet. P9 har en enkel monohögtalare och inte så märkvärdig, men fullt acceptabel, ljudkvalitet i hörlurarna.

Luren är precis under sju millimeter tjock, och till skillnad från konkurrenterna så sticker inte kameralinsen ut baktill. Eller snarare linserna, för den har två stycken, precis som LG G5. Men här används de på ett helt annat sätt. LG har två sensorer med olika upplösning och optik med olika brännvidd, en funktion som mer känns som en gimmick än något som tar fotande med mobilkamera till nya kvalitetsnivåer.

Sida 1 / 4

Innehållsförteckning