Prestanda i topp – ibland

All denna bildbehandling kräver en hel del av processorn, och när vi fotar eller filmar blir telefonen snabbt varm baktill och batteriet börjar tömmas. Håller vi oss borta från fotandet är batteritiden ungefär vad vi förväntar oss. Telefonen har ett 3 000 mAh batteri och håller för upp emot åtta timmars idogt användande, eller ett drygt dygn av mer vardaglig användning. Men som sagt, fota försiktigt, eller ha laddaren till hands. Tyvärr har den inte stöd för trådlös laddning, men stödjer snabbladdning via usb c-port.

Processorn i P9 är Hisilicon Kirin 955, det senaste och mest kraftfulla chipsetet från Huawei själva. Den håller inte riktigt samma nivå som de senaste Snapdragon- och Exynos-kretsarna, men det är inte så långt upp. Mätningar i till exempel Geekbench som bara tittar på cpu-hastighet visar att den mer eller mindre spelar i samma division som en Samsung Galaxy S7 eller LG G5 för multitrådade jobb, men ligger lite efter i prestanda för en kärna. Inte så mycket efter att du lär märka det i vardagligt jobb dock.

Huawei P9
Den andra modellen som säljs i Sverige, Titanium Grey, är helsvart framtill, och även kameradelen baktill är svart.

Det som drar ner prestandaomdömet är grafiken, Snapdragon 820, Exynos 8890 och Apples A9 presterar mycket bättre, och här får Huawei även stryk av förre generationens Snapdragon 810. Bryr du dig inte om spelgrafik i telefonen så är den dock definitivt med i prestandaracet. Och med tanke på att du bara har en 1080p-skärm att driva här så räcker det fortfarande ganska långt.

Går sin egen väg

Operativsystemet är givetvis Android 6, fast som alltid med Huaweis säregna EMUI-gränssnitt. Det är väldigt mycket en smaksak om man gillar upplägget utan separat app-meny. Det har ju tydligen även LG anammat nu i G5, så kanske är det en trend på gång. Vill du byta går det som alltid att ladda hem Googles egna launcher, men Huawei gör det lite extra knepigt att hitta inställningarna för att byta, och en del av de medföljande widgetarna funkar inte då.

EMUI är dock mer än bara ett utseende, här finns ett helt gäng smarta funktioner och möjligheter till personlig anpassning. Du kan välja och anpassa färgteman, ikon-stil och svepeffekter, geststyrning, strömsparlägen och mycket mer. Vi får också med bra optimeringsverktyg och backuphanterare. Huaweis hantering av batterisparfunktioner är ganska påträngande, med konstanta notifikationer om appar som drar ström. Visst, det är effektivt att unna stänga av dem, men vi ser inter att det går att stänga av det konstanta tjatet.