30. Journey (Playstation 3, 2012)

Kompositör: Austin Wintory

Fina indietiteln Journey blev en stor hit när det lanserades 2012. Inte undra på det: Journey är ett lika originellt som välskrivet äventyr där du tar dig fram genom ett ökelandskap tillsammans med en (okänd, ska tilläggas) onlinekamrat. Soundtracket är lika bra som spelet, och bjuder på lite dystra och melankoliska toner. Perfekt avkoppling!


29. Sonic the Hedgehog (Sega Mega Drive, 1991)

Kompositör: Masato Nakamura

Segas Super Mario-utmanare Sonic behövde givetvis ett lika katchigt soundtrack som sin förebild, och på många sätt lyckades faktiskt Masato Nakamura överträffa Koji Kondo. Ljudchippet i Sega Mega Drive gjorde att melodierna kunde ha fler lager, vilket passade det fartfyllda soundet perfekt. Musiken i Green Hill Zone är ett bra exempel på vad det handlar om: att springa så snabbt som möjligt på färgglada nivåer.


28. Grim Fandango (pc, 1998)

Kompositör: Peter McConnell

Klassiska äventyrstiteln Grim Fandango berättar historien om Manuel "Manny" Calavera, hans följeslagare Glottis och deras resa genom dödsriket. Musiken har ett mexikanskt sound, med en hel del gitarrer och trumpeter – vilket passar den komiska undertonen som äventyret har.


27. Bubble Bobble (Arkad, multiformat, 1986)

Kompositör: Tadashi Kimijima

Dåtidens spelsoundtrack bestod ofta av en riktigt vanebildande huvudlåt, som många gånger återkom genom hela spelet och inget symboliserar detta bättre än Bubble Bobble. Har du någon gång hört temat lär du känna igen dig direkt.


26. Ico (Playstation 2, 2001)

Kompositör: Michiru Oshima, Koichi Yamazaki, Mitsukuni Murayama.

Sonys Ico blev förbisett när det lanserades, men har med tiden växt sig till en riktig dunderklassiker. Här får vi i rollen som en liten pojke guida en flicka genom ett stort slott, och på vägen försöka övervinna diverse språkbarriärer. Musiken är återhållsam och mysig, och ger oss precis rätt sagostämning.

25. GoldenEye 007 (Nintendo 64, 1997)

Kompositör: Graeme Norgate, Grant Kirkhope, Robin Beanland

Man har det i och för sig ganska bra förspänt rent musikaliskt när uppdraget är att tonsätta ett spel som baseras på en av världens mest populära filmserier. Ändock; GoldenEye 007 bjuder på många välproddade stämningshöjare - den kallhamrade Facility-kompositionen och Aztec-musiken är två av våra favoriter.


24. Fallout 3 (pc, 2008)

Kompositör: Olika artister, Inon Zur (huvudtemat)

Raspiga 40-talsklassiker följer oss genom Washingtons sönderbombade ödemark, och är i allra högsta grad bidragande till det gedigna helhetsintryck som Fallout 3 lyckas förmedla. Det blir såväl sorgset som humoristiskt och ironiskt när vi får en överblicksvy till tonerna av "I don't want to set the world on fire" redan i spelets intro. Världsklass, även på huvudtemat.

23. Hotline Miami (pc, 2012)

Kompositör: Flera olika

I den här svenskutvecklade actionrökaren är det skyhögt tempo från start till mål, vilket märks väl på soundtracket. Musiken bjuder på grymma beats, och hade garanterat fått fart på vilket dansgolv som helst.

22. Ground Control (pc, 2000)

Kompositör: Ola Strandh

Svenska Massive Entertainments gamla RTS-pärla är kriminellt underskattad. Ola Strandh är namnet på mannen som gömmer sig bakom spelets välljudande musikslingor, vilka samspelar med voice-acting och explosioner på ett högst tillfredsställande sätt. Låtarna tar aldrig över, men berikar de olika uppdragen på ett sätt som faktiskt är svårt att förklara.


21. Resident Evil 4 (Gamecube, 2005)

Kompositör: Misao Senbongi, Shusaku Uchiyama

Capcoms superklassiska Resident Evil från 1995 håller skyhög kvalitet än i dag, men det är faktiskt den fjärde delen från 2005 som är den bästa. Här får vi i rollen som Leon S. Kennedy besöka läskiga byar på den spanska landsbygden, i ett försök att rädda presidentens kidnappade dotter. Musiken är kanske inte den mest trallvänliga men passar perfekt in i den mörka stämningen.