20. Donkey Kong Country 2: Diddy Kong's Quest (Super Nintendo, 1995)

Kompositör: David Wise

Klassiska spelstudion Rare hade sin kreativa höjdpunkt från mitten av 1990-talet fram till början av 2000, innan Microsoft köpte upp företaget. Många är vi som har tillbringat timmar i Goldeneye 007, Blast Corps och Donkey Kong Country. Det sistnämnda bjuder på ett lysande soundtrack, och allra bäst låter den andra delen.

19. Dungeon Siege (pc, 2002)

Kompositör: Jeremy Soule

Detta bortglömda hack n' slash-rpg bärs fram av ett synnerligen välorkestrerat huvudtema som återanvänds på flera ställen i äventyret. Erkände Jeremy Soule, har även stått för musiken i stortitlar ur Elder Scrolls-serien, Guild Wars och Neverwinter Nights.

18. Metal Gear Solid 2: Sons of Liberty (Playstation 2, 2001)

Kompositör: Harry Gregson-Williams

Fjolårets Metal Gear Solid V i all ära – men det är för de tidiga titlarna vi alltid kommer att älska den här spionserien. Metal Gear Solid 2 är kanske inte den allra mest omtyckta, men definitivt den del som har bäst soundtrack. Bäst är naturligtvis Harry Gregson-Williams klassiska huvudtema, som sätter stämningen direkt.


17. The Legend of Zelda: Ocarina of Time (Nintendo 64, 1998)

Kompositör: Koji Kondo

Säg "Koji Kondo" och se spelentusiaster få något religiöst i blicken. Den gudabenådade kompositörens toner har förgyllt flera av världens bästa spel – och många har växt upp till hans välkända melodier från Super Mario och Zelda-serierna. Ocarina of Time är inget undantag, och är varken det första eller sista spelet som förärats Kondos talang. Men ett av de allra bästa.

16. The Last of Us (Playstation 3, 2013)

Kompositör: Gustavo Santaolalla

Världen som vi känner den är död - och de dystra tonerna i Naughty Dogs The Last of Us bekräftar detta med all önskvärd tydlighet. Det är en avskalad men effektfull ljudkuliss som gör Joel och Ellie sällskap genom ruttnande städer och karga skogar - och vi skulle inte vilja ha det på något annat sätt. På sina håll är det helt magiskt.

15. Street Fighter 2 (Super Nintendo, 1991)

Kompositör: Yoko Shimomura

Finns det något mer ikoniskt fightingsoundtrack än detta? Så klart inte. Capcoms stilbildande titel bjuder på musik som sätter sig direkt, och vars tempofyllda toner bygger upp en grym stämning.

14. Bastion (pc, OS X, Linux, Xbox 360, IOS, PlayStation 4, PlayStation Vita, 2011)

Kompositör: Darren Korb

Supergiant Games debutspel Bastion är en underbar liten indiepärla, som kombinerar klassisk Diablo-mekanik med en dos äventyrskänsla. Titelns soundtrack är kraftigt inspirerat av amerikansk folkmusik, med melakoniska toner som passar perfekt in i den något ödesmättade stämningen.

13. Deus Ex (pc, 2000)

Kompositör: Alexander Brandon, Michiel van den Bos, Dan Gardopee

Ett av de pampigaste, mest dystopiska huvudtemana någonsin får sällskap av flera små mästerverk allt eftersom spelets omtumlande handling växer fram och griper tag. De låtar som ackompanjerar JC Dentons vistelse i ett sjukdomshärjat New York passar särskilt väl in i Deus Ex-temat, och är fyllda av futuristisk förtvivlan.

12. Duck Tales (NES, 1989)

Kompositör: Hiroshige Tonomura

Det är kanske svårt att tro i dag men en gång i tiden var faktiskt Disney-spel synonymt med riktigt, riktigt hög kvalitet. Under utvecklaren Capcoms flagg fick vi se flera av våra tecknade favoriter i grymma plattformsklassiker, och frågan är om inte Duck Tales var bäst av dem alla. Musikmässigt är det framför allt banan "The Moon" som sticker ut, och gör att titeln hamnar så här högt. Många var vi som lät handkontrollen vila när vi kom till nivån, bara för att lyssna på låten om och om igen.

11. Undertale (pc, 2015)

Kompositör: Toby Fox

Med lika delar weirdness som nostalgi sitter soundtracket till förra årets megahit Undertale som en smäck. Hatten av för Toby Fox som fixat allt själv - kompositionerna slår an strängar hos såväl nostalgiker som blipblop-fans, och har blivit omåttligt populära i gamerkretsar det senaste året.