10. Metroid (NES, 1986)

Kompositör: Hirokazu Tanaka (Metroid), Kenji Yamamoto och Kouichi Kyuma (Metroid Prime)

Brinstar-temat från Metroid går igen genom hela spelserien och är en av Nintendos mest kända melodislingor någonsin. Originalspåret är långt ifrån den bästa versionen - den senare installationen Metroid Prime (ovan) gör det exempelvis mycket bättre - men måste ändå nämnas som startpunkt.

9. Monty on the Run (Commodore 64, 1985)

Kompositör: Ron Hubbard

Växte du upp under tidigt 80-tal är chansen stor att du anser att C64 var den speldator som bjöd på den bästa musiken. Och ja, i många fall är det svårt att inte hålla med. Många av spelen har ett sound som direkt får oss att förstå att det är C64 det rör sig om. Monty on the Run. Kompositören är Ron Hubbard, som har skrivit musiken till en rad andra C64-spel och som senare skulle gå vidare till Electronic Arts.

8. Silent Hill 2 (Playstation 2, 2001)

Kompositör: Akira Yamaoka

Konamis skräckklassiker Silent Hill 2 blev genast en braksuccé när det lanserades 2001. Tråkigt nog har företaget, trots flera uppföljare, aldrig kommit nära att överträffa det. Mycket av stämningen beror så klart på Akira Yamaokas musik, där han använder en hel del elgitarrer och en tydliga Trent Reznor-inspirerade toner.

7. Halo: Combat Evolved (Xbox, 2001)

Kompositör: Martin O'Donnell

När Microsoft gjorde intåg på konsolmarknaden gjorde man det tillsammans med bombastiska actionspelet Halo: Combat Evolved. Och vad passade inte bättre än att även soundtracket gick i samma stil. Här snackar vi körer, stråkar, elgitarrer och hela baletten.

6. Final Fantasy VII (Playstation, 1997)

Kompositör: Nobuo Uematsu

Snackar vi spelmusik är det så klart svårt att inte nämna Final Fantasy VII. Det här är trots allt spelet som satte den japanska rollspelsgenren på kartan även i västvärlden. Cd-tekniken gjorde att kompositören Nobuo Uematsu fick större möjligheter än någonsin tidigare, med ett ödesmättat och fantastiskt sound som resultat. Numera turnerar han också runt i världen och spelar sin Final Fantasy-musik live.