5. Super Mario Galaxy 2 (Wii, 2010)

Kompositör: Mahito Yokota, Ryo Nagamatsu, Koji Kondo

Super Mario Bros är ju klassikernas klassiker i spelsammanhang, och de flesta som någon gång har greppat en handkontroll kan nog nynna huvudtemat. Med Super Mario Galaxy 2 visade Nintendo hur man tar det ikoniska soundet och gör det modernt. Det är samma trallvänliga musik som alltid, men orkrestrerad och anpassad till det gränslösa temat som titeln bygger på. Att det dessutom är ett av spelhistoriens främsta plattformsäventyr gör ju inte saken sämre.

4. Chrono Trigger (Super Nintendo, 1995)

Kompositör: Yasunori Mitsuda, Nobuo Uematsu

En sann rollspelsklassiker, där varenda en av de över 60 låtarna är små guldkorn i sig. De vackra och genomtänkta melodierna återspeglar de olika känslolägena i spelet med stor exakthet, och bidrog till att Chrono Trigger påverkade spelmusikbranschen under lång tid framöver. Detta soundtrack är en relik från en tid där spelmusiken verkligen fick ta plats.

3. Doom (MS-DOS, 1993)

Kompositör: Robert Prince

Mörkt, explosivt och starkt influerat av hårdrocksdängor från band som Pantera och Slayer. En midi-prägel på det, och vi har ett av de bästa och mest helgjutna spel-soundtracken någonsin. Bobby Prince sätter tonen direkt i inledningen med superklassiska "At Doom's Gate" – och i klippet ovan har en eldsjäl visat hur olika musiken kunde låta beroende på vilket ljudkort du körde. Vilken version som är bäst är ett hett debatterat ämne.


2. Portal (Playstation 3, Xbox 360, pc, 2011)

Kompositör: Kelly Bailey, Mike Morasky, Jonathan Coulton (Still Alive)

Portals höga placering beror uteslutande på creditsången Still Alive, som inte bara avrundade den fantastiska upplevelsen utan även gav storyn om AI:n Glados en mening. Eftertexterna när låten spelas är så jäkla läckra och visar att Valve allt som oftast ligger långt före sina konkurrenter. Åh, ge oss Half Life 3 någon gång!


1. Mega Man 2 (NES, 1988)

Kompositör: Takashi Tateishi

Det är svårt att placera någon annan titel längst upp på den här listan. Hela Mega Man-serien innehåller grymma spår, men allra bäst låter så klart Mega Man 2. Det är ett perfekt exempel på hur begränsningar i dåtidens ljudkort inte behöver betyda att musiken låter sämre. Katchiga refränger och ett perfekt futuristiskt sound.