Hemövervakningssystemet Canary är diskret utformad och skulle lika gärna kunna tas för en högtalar-kontrollenhet. Något som underlättar med tanke på prylens huvudsakliga uppdrag: att skydda ditt hem och identifiera potentiella inkräktare.

Missa inte: Här är bästa robotdammsugarna 2016

Man är långt ifrån först i den nischen – men detta system sänker tröskeln väsentligt för den som vill komma igång med kameraövervakning i hemmet eller sommarstugan.

Smidigt att komma igång

Inte ens den som har tekniktummen mitt i handen lär få några större problem att komma igång med Canary. Efter att ha packat upp och placerat ut själva enheten laddar du ned appen med samma namn, som innehåller en pedagogisk kom igång-guide. I ett par enkla steg ansluter du Canary till ditt wifi-nätverk, uppdaterar programvaran och får sedan en snabbintroduktion till funktionsutbudet.

Processen är i stort sett omöjlig att missförstå och tar inte mer än fem-tio minuter, vilket får ses som väl godkänt. Något väggfäste medföljer dock inte, utan Canary måste placeras ut på en plan yta för att fungera optimalt. Att välja den perfekta platsen blir med andra ord lite klurigt om man inte råkar ha ett bord eller en hylla av något slag som är bra placerad för att få bästa möjliga överblick. Kameraobjektivet kompenserar delvis för detta genom en imponerande betraktningsvinkel. För att sätta Canary på prov valde jag en plats långt bak i vardagsrummet, med begränsad insyn över hall och ytterdörr.

Appen är allt

Canary
Till vänster ser du en översikt över Canary-systemets tre lägen. Till höger visas en typisk skärmdump från tidslinjen.

Alla funktioner kontrolleras via Canary-appen, som med sin minimalistiska design ger en bra överblick av vad som erbjuds. Du kan välja mellan ett av tre standby-lägen: Armed, Disarmed och Privacy. Det förstnämnda skickar notifikationer och filmklipp till din telefon så snart rörelse upptäcks på platsen. Du kan själv ställa in känsligheten för rörelsedetektorn för att undvika att enheten spammar dig om ditt husdjur svassar över golvet, eller när vinden får trädkronorna att vaja fram och tillbaka utanför fönstret.

I Disarmed-läget spelas fortfarande filmsnuttar in när rörelser aktiverar kameran, men du slipper mobilplingen. Privacy stänger av såväl bild- som ljudupptagning.

Förutom att agera vakthund håller Canary dig också informerad om platsens temperatur, luftfuktighet och luftkvalitet. Inget som kan ersätta fackmannamässiga prover, men ett intressant komplement som kan göra dig uppmärksam på eventuella abnormiteter för vidare utredning.

Canary
Till vänster: Canary mäter luftförhållandena hemma. Till höger syns hemskärmen i appen.

Alla händelser presenteras i en tidslinje, så att du kan kika igenom videoklippen i efterhand. Den blir snabbt full av händelser om du glömmer att ställa in Canary på Privacy när du är hemma, och efter ett tag kan det bli lite svårt att hitta de riktiga godbitarna. Som tur är kan du bokmärka videoklippen, eller dela dem med en kompis om du nu skulle känna för det.