
1. Douglas Engelbart tog i trä
Den första datormusen hade utsida av trä. Musen uppfanns av en amerikansk ingenjör med rötter i Norge, Douglas Engelbart, 1963. Musen designades av Bill English. Det var först på åttiotalet som datormusen blev ett tillbehör till vanliga persondatorer. Datormusen fick sitt namn för att den såg ut som en mus, med sladden som svans.

2. Musen ingen kassako för dess uppfinnare
Douglas Engelbart tog patent på musen 1970. Men hans patent gick ut 1987, vilket var precis när musförsäljningen började ta fart. Det var nämligen först 1984 med Macintosh som musen började bli populär. Sedan hans patent gått ut uppskattas det att det har tillverkats runt en miljard datormöss. Douglas Engelbert dog 2013, 88 år gammal.
3. Du kunde ha styrt din dator med knäna
Musen kunde ha sett väldigt annorlunda ut om Douglas Engelbarts tidiga experiment hade gått bättre. Ett av experimenten från 1967 innefattade en konstruktion där du inte styrde musen med handen, utan med knäna. Engelbart fick idén från bilar där han noterat att fötter var bra för att kontrollera pedalerna. Sedan visade det sig att knän var ännu finkänsligare för att kontrollera små rörelser i olika riktningar och därför bättre lämpade för att styra en muspekare.
Se bild på knä-musen här.

4. Microsofts sluga baktanke med Solitaire
De flesta som hade en dator på 90-talet har nog spelat det klassiska patiens-spelet Solitaire på Windows. Vad kanske inte lika många vet om är att den främsta anledningen till att Microsoft inkluderade spelet (första gången i Windows 3.0, år 1990) var för att lära människor att hantera och bli bekväma med datormusen och grafiska gränssnitt.