5. Hur många mickey gör din mus?

Mus på mickeytröja
Vilken enhet mäts mushastighet i - en bra fråga till nästa quizkväll.

Datormusens hastighet mäts i enheten mickey per sekund, namngett efter Musse Pigg (Mickey Mouse) förstås. Ett annat mått är pixels per mickey som anger förhållandet mellan hur många pixlar pekaren flyttar sig på datorskärmen och hur långt musen rör sig på musmattan eller skrivbordet. Du kan ställa in i datorn hur fort pekaren på skärmen ska röra sig när du flyttar musen.


musarm

6. Musarmen har en egen dag

Internationella musarmsdagen är sista februari. Dagen kom till för att uppmärksamma risken för att få belastningsskador vid datorarbete. Musarm yttrar sig som värk, stickningar eller domningar i arm, skuldror och axlar och uppstår efter långvarigt monotont arbete där musklerna gör samma små rörelser. Du blir inte trött i handen eftersom det är så små rörelser du gör för att klicka på musen, men det belastar ändå musklerna.

För att undvika problemet kan du ta täta pauser, hålla musen med andra handen, göra gymnastik och använda andra sorters pekdon.


Marathon

7. Första spelet som fattade musens potential

Det första spelet som till fullo utnyttjade möjligheten att använda musen i förstapersonsskjutare var klassiska Mac-spelet Marathon. Det fanns tidigare spel som också använde mus, men de var inte lika välslipade och handlade mer om att bara tilta upp och ner, eller åt sidorna. I Marathon spelade du i princip på samma sätt som vi är vana vid att spela first-person-shooters idag – titta åt alla håll. Spelet släpptes 1994.


Mouse box

8. Datorn flyttar in i musen

Musen uppfanns för att underlätta vårt arbete framför datorn. Nu flyttar hela datorn in i musen. Ett gäng polska datorinjenjörer och programmerare jobbar för att ta fram en prototyp av en dator som ryms inuti en mus. Även om du inte lär kunna spela de tyngsta spelen, så är specarna inte fy skam. En 1,4 GHz ARM-processor, 128 gigabyte flashminne, micro-hdmi, wifi och usb 3. Läs mer på mouse-box.com.

Missa inte: Därför trycker du ctrl+alt+del för att logga in