Vi har testat en rad hörlurar vid det här laget. Vissa bra, vissa sämre. I kategorin brusreducerande lurar är det en rad parametrar som är viktiga. Ljudet är givetvis den mest väsentliga och flera av produkterna som passerat testlabbet har låtit riktigt bra – tills vi aktiverat brusreduceringen. Flera modeller har problemet med ett vinande, susande ljud som är riktigt störande. Något som märks främst då du som lyssnare lyssnar på låga volymer eller bara vill ha det helt tyst, exempelvis på flyget eller tåget.


Vill du ha total tystnad – köp ett par öronkåpor

Helt tyst kommer du aldrig att få det. Är du ute efter total tystnad får du investera i ett par riktigt bra hörselkåpor eller liknande. Men produkter som filtrerar bort ett oljud och ersätter det med ett annat blir ingen glad av. Det är inte heller lätt att vid köptillfället fatta rätt beslut. Att provlyssna är en sak, att avgöra om brusreduceringen är tillfredsställande, är en annan. Det är snarare när du sitter på planet eller tåget som du får ett kvitto på hur hörlurarna verkligen presterar.

Missa inte: Här är bästa hörlurarna – vi har testat 16 modeller

Sonys har precis släppt en helt ny serie hörlurar som lystrar under namnet h.ear och i den ingår MDR-100ABN som är ett par over ear-lurar. Designen är futuristisk och de går att få i en rad olika, och udda färger, men även i klassisk svart för den som inte vill sticka ut för mycket. De är även vikbara för enklare transportering. Komforten är riktigt bra liksom passformen. De sitter bra på huvudet, och detta gäller även under längre lyssningar.

På båda kåporna är olika funktionsknappar placerade, och även om de är flera till antalet tar det inte allt för lång tid att lära sig vilka som gör vad. På vänster sida finns knapparna för nc-funktion samt av/på, på höger volymreglage samt multifunktionsknappen för byte av spår, handsfree samt play/pause. Att koppla ihop lurarna med din smartphone går på nolltid, antingen via Bluetooth traditionellt eller via nfc.

Sony