Xperia X är först ut av Sonys nya serie mobiler som presenterades på Mobile World Congress i vintras. Det är mittenmodellen, men enligt Sony den som ska ses som deras nya standardmodell i premiumklassen. Med andra ord, precis som Xperia Z5 var tänkt som huvudnummer och Z5 Premium var en nischad skytprodukt. Värstingmodellen Xperia X Performance får vi vänta på ytterligare ett par månader.

Missa inte: Så växlar du sömnlöst mellan Android-telefonen och datorn

Sony har i nya X-serien släppt lite på sitt tidigare strama designspråk och Xperia X har fått mer rundade kanter och matt metallbakstycke. Framtill är det Gorilla-glas som är upphöjt i kanterna. Det hela är enkelt och avskalat, och det är skönt att slippa Xperians tidigare glasbaksida. Annars är det mesta dig likt. Här hittar vi en avlång sidoknapp med fingeravtrycksläsare, och volym- och kamera-knapp är lite ovanligt placerad i nedre halvan av telefonens högersida.

Sony Xperia X
Stilrent rätblock, men mer avrundat än Xperia Z-modellerna.

Nergradering?

Däremot uteblir den där verkliga premium-känslan. Det känns att det är plastkomposit i kanterna och det är en osnygg skarv mellan denna och bakstycket. Tyvärr har Sony också släppt på vattentätheten i Xperia X, det är det bara kommande Xperia X Performance som har.

Xperia X har hamnat lite i skymundan jämfört med konkurrenternas stora telefonsläpp denna vår. Det har varit tunt med tillfällen att kika på kommande Xperia X Performance, så Xperia X har ensam fått bära Sonys fana. Och jämfört med Xperia Z5 så känns den i alla fall på pappret som en nergradering.

Sony Xperia X
Xperia X finns också i andra färger än tråksvart, bland annat denna gula kommer att säljas i Sverige.

Vi har redan nämnt att Xperia X inte längre tål vatten och saknar IP-klassning. Sony menar att det varit en funktion som gjort telefonen onödigt dyr och som få kunder efterfrågat. Frågan är om det är rätt taktik. Det är den funktion som konsekvent gjort att Sonys lurar skiljt sig från mängden, och som i alla fall M3:s läsare verkar uppskatta. Men vi kanske ställer högre krav på smartphones än de stora massorna? Det är fortfarande inte någon direkt billig telefon. Men en prislapp på knappt sex tusen konkurrerar den med Huawei P9 eller Motorola Moto X Force. Den ena slår den i design, den andra i tålighet.

Sony Xperia X F5121 Pris vid test: 5634 kr.

Bästa pris just nu: 1537 kr