Semesterveckorna är få till antalet och förväntningarna är högt ställda. Kanske blir det rent av en resa till sydligare breddgrader?

För många är det regel snarare än undantag att ta med en smidig högtalare på resan och alternativen är många. Förutom dåligt väder och usel växelkurs finns inget värre än just en resehögtalare som inte levererar – varken när det gäller prestanda eller funktioner.

Missa inte: Här är bästa multiroom-högtalarna

Vattentålighet i olika nivåer blir allt vanligare och är ett givet attribut om du planerar att hänga på stranden i sommar. Laddningsfunktion för externa enheter kan också vara intressant, och då gäller det att batteriet inte knäar efter ett par timmar.

Förra året testade vi JBL Xtreme som vi gillade skarpt, dels för den lyckade designen men framför allt för funktionerna och så kallade ipx-klassningen som innebär att den tål vatten. Den är dock en aning stor för att vara optimal för resan.

Det är här nya Charge 3 kommer in i bilden. Formgivningen är nästan identisk med den cylinderformade kroppen och det omslutande grova tyget som går att få i olika färger, i detta fall fem till antalet.

På ovansidan, (ja, Charge 3 ska placeras liggande, inte stående som flertalet konkurrenter) är knapparna för volym, bluetooth, play/pause samt funktionen JBL Connect placerade. På baksidan, dolt under en vattentät lucka, finns laddningskontakt, usb- samt aux-kontakterna väl skyddade. På det hela taget en riktigt snygg konstruktion och måtten är väl avvägda för att passa just för den lite längre resan.

JBL Charge 3

Grym batteritid

Batteritiden är specificerad för upp till 20 timmars uppspelning, men frågan är om det inte är i underkant. Under två veckor använde vi högtalaren konstant och det var inte vid många tillfällen den behövde laddas. Riktigt bra alltså, med tanke på att vi även använde den som laddare för telefonen flera gånger.

Charge 3 är som ipx7-klassad vilket innebär att den tål vatten, i detta fall till och med att sänkas ner helt under ytan. Att det fungerar råder inga tvivel om då vi slängde ner den i både en pool samt i det salta Medelhavet. Efteråt var det som om inget särskilt hänt, utan uppspelningen fungerade felfritt efteråt. Att spola av sanden efter strandbesöket innebär med andra ord inga som helst problem.

Allt till belåtenhet alltså, en känsla som är bestående även när vi summerar ljudkvaliteten den här lilla tuffingen levererar. Trots de blygsamma måtten låter den över förväntan. Närvaron är total och basen låter som från en betydligt större pjäs. Vad än JBL gjort i form av konstruktion så har de gjort det bra! Effekten på 2 x 10 Watt kanske inte imponerar på pappret med i verkligheten räcker det till gott och väl för ett större sällskap. Och det slutar inte där.

Koppla ihop med app

JBL Connect innebär att du enkelt med hjälp av tillverkarens tillhörande gratisapp kan koppla ihop två högtalare med Connect-funktionen. På så sätt skapas antingen ett äkta stereopar eller också kan du låta varje högtalare spela upp musiken separat, i ett så kallat ”party mode”, en enklare form av multiroom-lösning. Och i just stereo-läget låter det fantastiskt bra med en klar separation i uppspelningen mellan höger- och vänster enhet.

För just resan är detta måhända något överdrivet, med tanke på platsen två högtalare tar i resväskan, men för uteplatsen eller i rentutav inne i hemmet är det en kanonlösning!

Finns det inga som helst svagheter eller irritationsmoment? Jo, det finns ett par småsaker vi inte blir riktigt kloka på. Dels är baselementen på sidorna farligt oskyddade. Inte mot vatten och damm, snarare vassa föremål som om enkelt kan punktera membranen och förstöra hela semestern. Visst är det snyggt, rent visuellt att se elementen pulsera i takt med musiken, men på bekostnad av ett eventuellt haveri?

Att det inte går att byta spår på själva enheten är också märkligt. Att behöva ta upp telefonen varje gång du vill stega framåt eller bakåt i spellistan är känns både onödigt och omständligt.

Sida 1 / 2

Innehållsförteckning